D'antuvi, mirant imatges del Sant Cugat antic, podem veure els infants que jugaven a pilota a la plaça d'Octavià. Tant vell i tant nou, com l'anar a peu. Cal reconquerir els espais per als infants. La presència de nens i nenes a molts espais públics es veu encara com una molèstia. Els experts critiquen que se'ls reclou a casa, a zones tancades de parcs o a ludoteques, quan el que cal és estimular el joc a l'aire lliure. L'espai públic, i tot el que hi fem, no és neutre. Si els que planegen les ciutats tenen en compte les necessitats dels col·lectius més fràgils, entre els quals es compten els infants, tindrem una ciutat més amable.
En els últims anys, el joc dels nens i nenes en espais exteriors ha disminuït. Per raons de salut i de pedagogia és important que estimulem el joc a l'aire lliure. Per aconseguir-ho, necessitem un nou enfocament sobre espais públics per als infants. I no es tracta d'agafar d'un catàleg equipament de joc infantil, sinó d'ampliar el focus per aconseguir ciutats jugables.
En aquest sentit, la CUP de Sant Cugat en aquest exercici de denunciar i reivindicar que les places són per jugar-hi! vol anar més enllà per poder aconseguir una política pública que els experts en urbanisme i pedagogs denominen la ciutat dels infants, la ciutat jugable.
Des de la CUP Sant Cugat plantegem una proposta d'actuació en la qual en els espais de joc dels nens i nenes es planteja no solament pensant en el que ells necessiten, sinó pensant en tota la ciutadania. Parlem de jocs adaptats a infants amb discapacitat, espais perquè els familiars o la gent gran puguin estar asseguts i interactuar entre ells, d'accessibilitat. Proposem qüestions que poden ser molt simples, com per exemple els bancs circulars o graderies perquè puguin interactuar millor.
Es tracta de solucions molt simples i quan es planifica s'han de tenir en compte. Dos dels temes més recurrents són les fonts d'aigua o l'oposició als famós cartell de 'Prohibit jugar la pilota'. Aquests cartells podrien ser substituïts per uns altres més positius, amb el missatge 'Juga respectant' i fer pedagogia mitjançant monitoratge. Al mateix temps es detecta un important problema: la falta d'espais propis per a adolescents i jovent. Els espais de joc estan més pensats fins als 11 anys. Però segons la Convenció dels Drets de l'Infant, un nen o nena ho és fins als 18 anys i cada vegada sorgeixen més formes de vida i maneres diferents que cal atendre.
Com a garant d'aquests drets del nen i la nena el govern de Sant Cugat ha de garantir i generar aquests espais perquè els infants puguin veure complet aquest dret a l'oci, al joc. Això ho està contínuament reivindicant l'adolescent i la jove i per sort ens consta que gran part de les ciutats ja estan escoltant aquest clam i estan intentant buscar iniciatives.
Des de La CUP Sant Cugat advoquem per assumir als infants com a paràmetre d'avaluació i canvi de la ciutat. Un Sant Cugat serà adequat per tothom si és adequada per als nens i nenes, considerant que l'espai de joc en una ciutat és la mateixa ciutat i que no estigui prohibit jugat i es tingui temps pel joc.
Les polítiques i mesures dissenyades per beneficiar als infants acaben millorant la vida de totes i tots. Les polítiques que tenen en compte els més vulnerables són més justes. I és que, en realitat, totes les persones, en algun moment de les nostres vides, serem vulnerables.
FERRAN AQUILINA és militant de la CUP
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.