L'obligació legal de combatre el canvi climàtic

Américo Ologaray

Américo Ologaray


Publicat: el 30/juny
Opinió| Columnes

La negació del canvi climàtic o la minimització dels seus efectes o de les mesures que s'han d'adoptar per a combatre'l és present en l'ideari i projecte de determinats partits i això si ho relacionem amb l'increment de la despesa militar veiem com l'amenaça que plana sobre la humanitat és perdre la batalla enfront de l'emergència climàtica.

El passat 9 d'abril, el Tribunal Europeu de Drets Humans (en endavant TEDH) ha conclòs que s'ha vulnerat l'article 8 (dret al respecte de la vida privada i familiar) i l'article 6.1 (accés a la justícia) del Conveni Europeu de Drets Humans, pel fet que Suïssa no ha adoptat mesures suficients per a combatre el canvi climàtic.

La sentència és ferma i el Govern de Suïssa haurà de fixar un nou objectiu climàtic per a presentar-lo al Parlament, debatre'l i proposar una nova llei climàtica. El Comitè de Ministres del Consell d'Europa supervisarà l'execució de la sentència per les autoritats suïsses.

Una sentència, que també obliga als 46 estats membres del Consell d'Europa, i que obre la senda legal per a condemnar la inacció dels governs de tot el món enfront d'un risc per a la salut, el de l'augment de les temperatures a causa de l'escalfament global, que ja causa més de 60.000 morts a l'any a tota Europa.

Més enllà de la responsabilitat penal, la pena més gran és el risc de perdre la batalla contra l'emergència climàtica que té una altra amenaça derivada de l'objectiu del 2% de despesa militar de l'OTAN que impulsa una manera d'elevar la despesa militar que contribueix en l'augment d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

Així ho conclou l'Informe del Transnational Institute, Stop Wapenhandel i Tipping Point, amb la col·laboració del Centre Delàs.

Des de 1991, la temperatura europea ha augmentat un ritme tres vegades superior al del conjunt del planeta, la qual cosa converteix al continent i als seus habitants en víctimes climàtiques.

El nostre país per la seva situació geogràfica i característiques socioeconòmiques, és molt vulnerable al canvi climàtic.

A Catalunya estem patint situacions meteorològiques extremes, onades de calor, sequeres i falta d'aigua potable i canvis en les condicions que afecten greument la pagesia per a la producció d'aliments.

En aquest context, el deure principal del govern de l'estat, de la Generalitat i dels ajuntaments és adoptar i aplicar en la pràctica regulacions i mesures capaces de mitigar els efectes futurs, existents i potencialment irreversibles, del clima.

De no fer-ho a més d'estar incomplint els compromisos internacionals assumits pel nostre país, en particular la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i el clima de París de 2015, estan atemptant contra la vida, salut, benestar i qualitat de vida de les persones.

Ja no és gratuït negar el canvi climàtic o no fer res per a reduir la contaminació, la llei ens obliga a tots i totes.

Enfront d'aquestes polítiques dels partits de dreta que ens porten al col·lapse climàtic és urgent accelerar de forma justa la lluita contra el canvi climàtic i que sigui un element clau en la nova reindustrialització.

AMÉRICO OLOGARAY ORTI és activista de Sant Cugat En Comú Podem