Transició verda: Avenç cap a ciutats més sostenibles

Margarita Vila


Publicat: el 19/juny
Opinió| Columnes

Actualment, els experts coincideixen que el canvi climàtic és el màxim responsable d'alteracions sense precedents en el clima de la terra. Les pertorbacions posen en perill la capacitat de regeneració del nostre planeta i en risc el desenvolupament socioeconòmic, salut i benestar de la humanitat. Les nostres ciutats necessiten treballar per assolir la transició ecològica i impulsar l'adaptació i mitigació dels impactes ambientals. Per aconseguir-ho urgeixen canvis en els sistemes de producció i consum, en les institucions polítiques i socials i en els valors de la població.

La Unió Europea, per abordar els riscos ambientals, ha impulsat el Pacte Verd Europeu, on fins al 2050, la unió es transformarà en una economia moderna, competitiva i sostenible en l'ús de recursos. La comissió dona suport als estats membres per abastir-los d'estructures necessàries per a l'aplicació de polítiques ecològiques pertinents i perquè puguin assolir els reptes que comporta una transició ambiental justa i inclusiva.

El juny del 2018 a Espanya, Teresa Ribera va ser nomenada ministra per la transició ecològica en el primer govern de Pedro Sánchez per tal que es complís amb els objectius de la UE. Va impulsar una llei de canvi climàtic i transició energètica, va presentar el Pla Nacional d'Energia i Clima i elaborà el Pla Estratègic de Transició Justa, per batre possibles sectors vulnerables a conseqüència de la descarbonització del desenvolupament econòmic. Entre altres mesures, el govern socialista ha impulsat: L'ús d'energies renovables, l'eficiència energètica, la mobilitat sostenible, la gestió eficient de l'aigua, la preservació dels ecosistemes, el millorament de l'economia circular...

Finalment, a nivell més local, el Grup Socialista de la Diputació de Barcelona ha elaborat El Nou Programa Sectorial de Transició Ecològica 2030, que mitjançant inversions en obres d'alt impacte, procurarà que els municipis s'adaptin ràpidament als efectes del canvi climàtic tot reduint emissions de gasos contaminants i potenciant l'ús d'energies netes a la província de Barcelona.

Com a conclusió, un lideratge eficient, és essencial perquè legislacions estatals i locals en matèria ambiental, aconsegueixin complir amb els objectius de la UE. En aquest sentit, Teresa Ribera ha transformat cadascun dels desafiaments que suposa la transició verda en oportunitats per elaborar un model de municipis més productius, socialment menys vulnerables i ambientalment més sostenibles. La gran fita mundial serà: La renaturalització de les ciutats, on caldrà construir nous models urbans respectuosos amb els ecosistemes i restaurar els paisatges degradats.

MARGARITA VILA GÓMEZ és ambientòloga i militant del PSC