Amnistia en vigor

Bernat Picornell


Publicat: el 11/juny
Opinió| Columnes

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts la Llei d'Amnistia. Culminem, així, una reivindicació sorgida de la repressió de l'U d'Octubre i les manifestacions posteriors; un projecte defensat des del minut 0 per Esquerra Republicana i que, progressivament, ha generat una majoria política que, sumada a l'ampli consens social, que ha fet possible la seva aprovació.

Aquesta llei ha de donar cobertura a totes les persones represaliades polítiques amb causes penals, civils, comptables i administratives relacionades amb el procés d'alliberament nacional. De fet, l'amnistia beneficiarà cinc santcugatencs i santcugatenques amb causes vinculades a la seva lluita o activisme: en Raül Romeva, la Clara Ponsatí, en Jordi Puigneró, la Natàlia Garriga, en Josep Lluís Alay i l'Albert Royo, sense oblidar altres persones anònimes que puguin acollir-s'hi.

Fa uns anys, quan va començar el judici pel procés, pensar que arribaríem a un dia com avui hauria resultat impensable, però en política cal perseverar i treballar acords que puguin generar grans consensos. És evident les majories polítiques també hi tenen molt a dir, per això és important que el republicanisme tingui prou força a tot arreu per obligar, en aquest cas el PSOE, a fer allò que inicialment va dir que era impossible.

En definitiva, l'amnistia suposa una gran fita de país fruit de la tenacitat, la negociació i la persistència, i que hem de posar al servei de milers de persones perquè puguin refer les seves vides i continuar endavant.

Ara bé, que ningú pensi que amb aquest pas acaba res. A partir d'avui arrenca la batalla per aplicar l'amnistia i que no es dilati en el temps, tal com sens dubte intentarà l'entramat judicial espanyol.

I la lluita per l'autodeterminació també continua, amb el referèndum com a pròxima parada.

BERNAT PICORNELL és portaveu d'ERC i tinent d'alcaldia de Drets, Dinamització de la ciutat, Comerç i Seguretat Ciutadana