Si el PSOE hagués complert, l'Ajuntament no estaria en números vermells


  • Comparteix:

oriol.cistero

Oriol Cisteró

President d'ERC a Sant Cugat


Publicat: el 19/març
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Durant molts anys els ajuntaments han trobat una font important de finançament en l'impost de les plusvàlues, que graven l'increment del valor d'una propietat en el cas d'una compravenda.

A Sant Cugat, el fort auge poblacional de les últimes dècades ha vingut acompanyat d'un increment desmesurat de preus, fet que també ha repercutit en la recaptació d'aquest impost. És a dir, que les plusvàlues han estat durant molt de temps un element que garantia la bona salut de les finances locals.

El 2021 el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar l'impost i va obrir la porta a la reclamació dels imports prèviament pagats, i posteriorment el govern estatal va establir una nova fórmula, a la baixa, per determinar una nova base imposable. Davant d'aquesta situació, el govern estatal del PSOE i el president Pedro Sánchez es van comprometre a compensar aquesta reducció d'ingressos amb un fons de 1.500 milions d'euros. Un compromís que han incomplert.

Aquesta pèrdua en la recaptació de les plusvàlues, afegida a la devolució de les ja cobrades per part de l'Ajuntament, ha generat una situació econòmica molt complexa. Ara bé, amb els més de 15 milions que s'han deixat de recaptar en l'exercici anterior, la liquidació del pressupost de 2023 (la diferència entre ingressos i despeses) seria positiva, igual que passaria amb l'estalvi net.

A més, val a destacar que l'Ajuntament, en un context tan complicat, va fer front a l'augment general dels preus i ho va entomar sense augmentar l'IBI, sabent que la situació d'una bona part de la ciutadania era complexa a causa dels efectes de la pandèmia. Això ha obligat l'administració, en aquests últims anys, a utilitzar els romanents, és a dir, la guardiola d'estalvis.

És evident, per tant, que la palanca de les plusvàlues ens hauria fet tancar el 2023 amb números positius i ens ajudaria a tenir un pressupost per al 2024 més equilibrat. Per això aquest dilluns el ple municipal ha aprovat per àmplia majoria una moció d'Esquerra Republicana que reclama que el PSOE compleixi els seus compromisos, i es creï el fons extraordinari per compensar la pèrdua d'ingressos que va suposar el nou mètode de càlcul de les plusvàlues i l'obligatorietat de retornar pagaments prèviament abonats.

ORIOL CISTERÓ és president d'ERC a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.