Sant Cugat, un referent en la Xarxa de Refugis Climàtics


  • Comparteix:

nuria.fernandez

Núria Fernàndez

Regidora (Junts) de Salut, Voluntariat i Política Lingüística


Publicat: el 18/mar/24
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En un moment de creixent preocupació per les conseqüències del canvi climàtic com és la sequera o les onades de calor des de l'Ajuntament de Sant Cugat volem demostrar el nostre ferm compromís amb la seguretat i el benestar de les persones. La recent adhesió a la Xarxa de Refugis Climàtics de l'Àrea Metropolitana ressalta el lideratge de la ciutat en la lluita contra els efectes del clima en transformació.

Aquesta decisió no és fruit de la casualitat, sinó que esdevé una prioritat des de la Regidoria de Salut quan amb nou govern vam prendre possessió el passat mes de juliol. Amb una clara visió de protecció civil, prevenció de la salut i sostenibilitat, des de Junts per Sant Cugat vam establir un conjunt d'objectius per convertir Sant Cugat en un referent en la resposta als reptes climàtics.

Un dels pilars d'aquesta iniciativa és la creació de 18 refugis climàtics a la ciutat, dels quals 13 seran interiors i 5 exteriors. Aquesta distribució ha estat meticulosament planificada, tenint en compte factors com la població vulnerable, majors de 75 anys i infants menors de 4 anys, malalts crònics, gent que viu sola, habitatges antics i la distància entre els refugis entre altres. Amb aquest enfocament, es busca assegurar que tots els ciutadans tinguin accés a un lloc segur i a menys de 15 minuts en cas d'emergències relacionades amb el clima.

La ubicació estratègica dels refugis reflecteix una clara preocupació per protegir els sectors de la població més vulnerables davant dels fenòmens meteorològics de calors extrems com últimament estem patint. Així mateix, la presència de refugis a l'aire lliure també proporciona alternatives segures: zones segures i fàcilment accessibles amb vegetació destacada, bancs amb ombra i fonts d'aigua potable.

Un dels aspectes més destacats d'aquesta iniciativa és que Sant Cugat esdevindrà el municipi amb més refugis climàtics de tota la regió metropolitana. Aquesta distinció posa de manifest el nostre compromís ferm i la determinació enfront dels desafiaments ambientals que ens afecten a tots.

A més de la implementació d'aquests refugis, l'Ajuntament de Sant Cugat està treballant en altres àmbits per millorar la resiliència de la ciutat davant dels efectes del canvi climàtic. Des de la promoció de la mobilitat sostenible fins a la preservació dels espais naturals com és el Bosc de Volpelleres, que també ha estat inclòs com refugi climàtic exterior. Les accions municipals s'articulen en una estratègia integral que busca protegir el nostre entorn i garantir el benestar de les generacions futures.

L'adhesió de Sant Cugat a la Xarxa de Refugis Climàtics de l'Àrea Metropolitana no és només un gest simbòlic, sinó una demostració concreta del lideratge i l'enginyeria municipal en la lluita contra el canvi climàtic. Amb aquestes accions, la ciutat es consolida com un referent en la protecció del medi ambient i la seguretat dels seus habitants, inspirant altres localitats a seguir el mateix camí cap a un futur més sostenible i resilient.

NÚRIA FERNÀNDEZ (Junts) és regidora de Salut, Voluntariat i Política Lingüística



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.