'Nena, digues l'hora'


  • Comparteix:

gemma.aristoy

Gemma Aristoy

Regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació (ERC)


Publicat: el 5/març
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest 2024 fa 100 anys de les primeres emissions de ràdio a Catalunya, en les quals les dones van tenir un paper important; una situació, tanmateix, que es va anar diluint perquè era una època en què els rols de gènere encara venien molt marcats i, en conseqüència, moltes d'elles van abandonar les seves il·lusions professionals per abocar-se a la tasca de cuidadores. En molts casos, el seu paper a les ones quedava relegat al de donar les hores. 'Nena, digues l'hora', tal com glossava fa uns dies la periodista Neus Bonet.

L'exemple radiofònic ens serveix per il·lustrar una situació de la dona que era general, amb moltes dificultats per progressar en l'àmbit laboral. És evident que 100 anys després, l'evolució és evident i les dones hem conquerit drets i reconeixement, a base de molt d'esforç i sacrificis. Ara bé, en ple segle XXI, podem afirmar que homes i dones només som iguals formalment davant la llei. Això sí, ara lluitem per deixar de ser una quota de representació i exercir el poder real al món polític i econòmic. Ara lluitem per fer-nos visibles i governar-nos.

Durant segles, les dones hem exercit dos tipus de feines: una com a mà d'obra barata, i l'altra cuidant els nostres fills i filles, els nostres pares i mares... i ho hem fet sense retribució ni reconeixement social. Aquesta inèrcia encara l'arrosseguem perquè, malgrat tot el camí fet, les dones encara ens trobem amb les barreres de la bretxa salarial o la dificultat d'accedir a llocs de responsabilitat, ja que el pes de la conciliació continua recaient sobre les nostres esquenes.

El futur és nostre, però no volem reproduir els lideratges masculins que ens han portat a un sistema que promou les desigualtats i només afavoreix les classes privilegiades. Aquest no és el món que volem deixar als nostres fills i filles, sinó un on estiguin garantides la igualtat d'oportunitats i la justícia social.

GEMMA ARISTOY és regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació (ERC)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.