El debat de la immigració, per què ara?


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro

Regidor de la CUP


Publicat: el 16/febrer
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Per què ara toca parlar d'immigració? Per què està esdevenint un tema de primer ordre arreu del país? Més enllà que l'augment de la població nouvinguda a Catalunya sigui un fet, per què el debat gira entorn d'endurir la mirada social vers la immigració? I, sobretot, per què vers les persones racialitzades?

Bé, no podem obviar que els prejudicis i els estereotips encara són presents a la nostra societat i que el racisme i la xenofòbia, malauradament, formen part del nostre imaginari. D'aquí que no es tingui la mateixa mirada vers un estranger racialitzat que un d'origen suec o alemany. I això és encara més problemàtic quan hi ha partits polítics que, per la seva pròpia agenda electoral, contribueixen al foment de la xenofòbia amb els seus discursos i propostes. I, aquest, és el cas de Junts per Catalunya. Vegem-ho.

Al desembre els alcaldes de Junts del Maresme es van conjurar per demanar l'expulsió dels immigrants multireincidents, un fenomen absolutament magnificat per l'esfera política i mediàtica. Un gest de cara a la galeria. De fet, a tall d'exemple, només són 25 les persones en situació de multireincidència d'origen estranger a la ciutat de Barcelona, on viuen 1,5 milions de persones. Setmanes més tard, el seu secretari general, en Jordi Turull, va fer unes declaracions on reclamava competències a la Generalitat en immigració per poder expulsar aquestes persones. Tant de bo les hagués demanat per regular el mercat de l'habitatge. I, més recentment, a Sant Cugat vam viure la instrumentalització de l'Observatori Sociològic local per part de Junts barrejant immigració i delinqüència o tensionament dels serveis públics quan, en cap enquesta abans, això ha sigut un problema detectat per la ciutadania.

Quina és la qüestió, doncs? A Junts li interessa afrontar amb sinceritat i sense prejudicis la qüestió de la immigració al país o, senzillament, està fent el que el PP va fer amb l'aparició de Vox? Un apropament discursiu i programàtic a l'extrema dreta catalana per por a una presumible fuga de vots? Sigui com sigui, som molts els que estem farts que es faci política atiant la xenofòbia. Tractant les persones com meres xifres, deshumanitzant-les.

Volem recordar-los a Junts que el país no el podem fer preguntant-li a la gent "d'on vens?". Només construirem un país lliure, en igualtat de condicions i cohesionat si ens preguntem conjuntament "on volem anar?". Recordin que l'1-O el vam fer des d'una mirada oberta i àmplia que pretenia articular una societat catalana i inclusiva de la mà de tothom. No ho oblidin.

MARCO SIMARRO és regidor de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.