El picarol i el gat


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat


Publicat: el 11/febrer
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Malauradament, avorreix parlar de la sequera, de les seves causes i conseqüències, de les actuacions fetes o no, de les responsabilitats exercides, oblidades o menystingudes, de les solucions científiques i les falses..., però a la vegada cal fer-ho, perquè no és una preocupació, és un perill real vers la nostra societat.

Tanmateix, per no desviar l'atenció, només hi ha un problema, no hi ha aigua, perquè no plou, i també a causa del sistema socioeconòmic que la malbarata conscientment en benefici de determinats sectors econòmics, sense tenir massa en compte la societat en conjunt, així com la seva projecció en l'espai i el temps.

Es diu, que en les crisis apareix el millor i pitjor de tots nosaltres, i entre les darreres sorgeixen les solucions gairebé màgiques, que en el millor dels casos donen esperances, temporals, i en el pitjor, problemes de llarga durada.

Ara es parla de capturar boira, de dessalar el mar, de depurar i tant de bo regenerar l'aigua ja utilitzada, de recollir totes les aigües pluvials, així com un llarg etcètera de tècniques i sistemes, que en el millor dels casos no han anat més enllà d'un procés intel·lectual experimental de laboratori, i en el pitjor ni tan sols han sortit del somni d'una nit d'estiu.

Només cal recordar la darrera gran sequera del 2008 i les promeses i plans per reduir, si no erradicar el risc de sequera, per cert, no completes, quasi completament.

L'ecologia explica que l'aigua és el sistema circulatori de la matèria i de l'energia procedent del sol, ja metabolitzada, de tots els ecosistemes que constitueixen la vida en la terra.

Per tant, és de tots, més enllà de la nostra espècie, i a més segueix un cicle complexa i intricat, però molt eficient per mantenir la vida, en la forma que sigui.

Més que un cicle, en són molts de diferent mida espai i temps, però sempre absolutament relacionats.

Així, si s'aconseguís recollir tota l'aigua de pluja en grans dipòsits, es faria desaparèixer la vida arreu, més enllà d'on aquesta s'apliqués. Tanmateix, amb quin objectiu es recull?, per boca, caldrà regenerar-la, per reg, no hi ha tants jardins, per la indústria s'haurà de depurar, per l'agricultura és inabastable la xarxa hídrica que caldria desenvolupar...

A més, portar aquesta hipotètica aigua recollida fins a la realitat funcional requereix infraestructures i per tant temps, diners, energia... Així doncs, perquè s'estan ventejant com a solucions per a la sequera, perquè i per qui, per on, per a quan?

Perquè fa tanta por dir que el sistema socioeconòmic està en fallida i ens arrossega si no fem un decidit canvi vers la sobrietat, aplicada amb ciència i tècnica, i perquè no, amb grans dosis de sentit comú.

Aquestes solucions recorden el compte del picarol i el gat, fan passar l'estona, però quan si pensa, sempre apareix la pregunta qui, quan i com el posarà en el gat?

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.