Trenquem l'estigma de la Sida


  • Comparteix:

gemma.aristoy

Gemma Aristoy

Regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació (ERC)


Publicat: el 28/nov/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A Catalunya, més de 500 persones s'infecten cada any pel Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH), que pot derivar en la síndrome de la immunodeficiència adquirida, conegut popularment com a Sida. És una xifra encara molt colpidora, malgrat tots els avenços que hem dut a terme amb el pas del temps.

És veritat que avui dia parlem d'una malaltia que no té els esfereïdors índexs de mortalitat de fa unes dècades, si més no en els països més desenvolupats. Potser això, sumat al fet que els medicaments per contenir-la han millorat molt, ha provocat que li haguem perdut una mica el respecte. Tanmateix, un contagi a dia d'avui continua suposant un sotrac important a la vida de qualsevol persona: medicació constant, un possible malestar crònic i patologies derivades de la mateixa Sida, sense oblidar l'impacte psicològic que té en la persona afectada i el seu entorn.

Malauradament, les repercussions de la malaltia també poden ser socials. I és que molts anys després, l'estigma de la Sida continua persistint. Moltes persones infectades tenen por de dir obertament que són portadores del virus per les conseqüències que pot tenir en els seus entorns, també en l'àmbit laboral.

Lluitar contra la Sida, per tant, significa promoure la salut sexual, el sexe segur i la normalització de la malaltia. El canvi no depèn d'un moment puntual, sinó d'un moviment social actiu i perdurable en el temps, liderat per la societat civil amb el suport de les institucions, tal com recull la idea del manifest d'enguany 'Que liderin les comunitats'.

L'any 2020 va esclatar una pandèmia d'abast mundial i ens vam bolcar en revertir la situació en un temps raonablement curt. Des de fa dècades la Sida, de manera silenciosa, ha matat milions de persones, especialment en els països del sud.
Tenim la capacitat i els recursos per erradicar la malaltia. I ja anem tard. Massa tard.

GEMMA ARISTOY és regidora (ERC) de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.