L'Escola La Mirada s'obre camí: ara cal reiniciar les obres!


  • Comparteix:

pilar.gorina

Pilar Gorina

Regidora del PSC Sant Cugat


Publicat: el 22/nov/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les obres per a la construcció de l'Escola Pública La Mirada al lloc previst podran, un cop sol·licitat el procediment d'execució provisional, per fi, reiniciar-se.

La primera fase, el "projecte de trasplantament d'arbrat i arbustos derivat de la implantació i de la nova escola 'La Mirada' al bosc de Volpelleres", va ser objecte d'un recurs que, el passat dia 15 de novembre, va ser desestimat pel Jutjat Contenciós Administratiu nº 10.

Estàvem i estem convençuts de l'encert de la nova ubicació de l'escola. Per això esperàvem que la resolució judicial favorable arribaria, com ha estat. És una bona notícia per a la comunitat educativa de La Mirada, per al barri i per al conjunt de la ciutat.

Per què la construcció d'aquesta escola ha ensopegat amb tants obstacles? És una història massa llarga per reproduir de manera completa en aquest article. Em sembla necessari, però, fer-ne un petit resum per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Sant Cugat entenguin què ha passat des de just abans de les eleccions municipals de 2019: un informe preceptiu de Protecció Civil indicava que a la zona prevista, al costat de l'Institut Leonardo i a prop del ferrocarril, no s'hi podia construir una escola per raons de seguretat.

Doncs bé, recordem algunes fites rellevants d'aquesta història:

Quan es va programar el barri de Volpelleres el govern municipal de l'època va reservar una franja del contorn del bosc per la ubicació de sòl d'equipaments, per tal de poder generar sòl de zona verda a l'interior del nou barri. Per això s'hi va poder construir en el seu moment el nou Institut Leonardo da Vinci.

Les necessitats de serveis educatius al barri eren - i són - evidents. Per això calia programar la construcció definitiva d'una escola que havia nascut l'any 2016 en unes instal·lacions provisionals. L'Ajuntament va considerar oportú ajudar la Conselleria d'Educació i ambdues administracions van signar un conveni de col·laboració que ha comportat que la nostra ciutat es fes càrrec de bona part dels costos de redacció del projecte i construcció del nou edifici.

Però poc abans de formar el govern 2019-2023 ens va arribar aquell informe de Protecció Civil que ho impedia. El govern municipal anterior, de Junts, va prescindir de l'informe i no el va fer públic. El nou govern municipal d'ERC-PSC-CUP es trobà amb aquest obstacle i en demanar explicacions als responsables del govern anterior ens digueren que no era cap problema perquè amb la cobertura de les vies del tren es podia resoldre. Per descomptat, no hi havia cap estudi, ni cap projecte, ni compromís de cap administració per fer-se'n càrrec.

Per això, i amb el propòsit de no demorar la construcció de l'escola, vam prendre la decisió de canviar uns metres la ubicació, a la mateixa zona de reserva per a equipaments, on sí que era possible. Redactàrem de nou el projecte i vàrem fer tota la tramitació pertinent, que s'aprovà el 18 d'octubre de 2021.

Estàvem contents, perquè en aquell moment veiem que l'escola seria una realitat aviat i perquè el projecte constructiu s'adaptava molt bé a la voluntat de fer un centre escolar vinculat a un espai de natura.

I és aquí quan arriba un nou entrebanc. Un grup ecologista presenta una demanda contra aquests acords, per considerar que ubicar equipaments al contorn del bosc afecta als valors ambientals del seu conjunt. Demana l'aplicació de mesures cautelars que són, però, desestimades pel tribunal corresponent.

Vam prendre doncs la decisió d'iniciar els treballs de desbrossament de l'espai i del trasplantament d'arbres i arbustos. I aquí apareix un nou recurs i una nova demanda de mesures cautelars que paralitzà les feines.

Fins el passat 15 de novembre, en què el Jutjat Contenciós nº10 desestima la demanda i permet, per tant, que l'Ajuntament pugui sol·licitar un procediment d'execució provisional i començar les tasques de trasplantament per fer possible l'inici de les obres.

Reconec que quan vaig conèixer la notícia em vaig emocionar. La Mirada s'obre camí!

Però ara ens queda el dubte de si comptem o no amb el suport del govern de la ciutat: les obres de preparació del terreny i de construcció de l'escola podrien començar ben aviat. L'alcalde Vallès no té cap pretext per demorar la decisió, amb un procediment d'execució provisional, fins disposar d'una sentència ferma. Cal fer l'escola on està previst!

I cal fer-ho per tres raons: perquè el problema de Sant Cugat no és la protecció del nostre entorn natural, de la qual ja gaudeix, sinó l'escassa disponibilitat de sòl públic d'equipaments per resoldre el dèficit clamorós de serveis públics. En segon lloc, per la urgència de no allargar més l'estada de La Mirada en unes instal·lacions provisionals que, tot i la seva qualitat, no són les més adequades per a una escola. I en tercer lloc perquè renunciar al projecte ja aprovat i recomençar tot el procés des de l'inici tindria elevades conseqüències econòmiques per l'Ajuntament.

En definitiva: satisfacció per la decisió del Jutjat, reconeixement de la feina feta al llarg d'aquests anys (especialment de la comunitat educativa de La Mirada) i exigència al nou govern municipal de no fer-se enrere.

PILAR GORINA és regidora del PSC Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.