De cadascú segons les seves capacitats, a cadascú segons les seves necessitats


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro

Portaveu municipal de la CUP


Publicat: el 3/nov/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta màxima vindria a resumir l'essència dels principis que haurien de regir una societat igualitària. Com a concepte és força senzill i, alhora, eloqüent. La seva simplicitat rau en la pròpia potència de la idea, que té aplicabilitat en molts àmbits de la política municipal, essent aquesta la que ens pertoca.

El darrer ple d'octubre va tirar endavant la proposta de modificació de les Ordenances Fiscals (OOFF) proposada pel govern de Junts i ERC. Però què són ben bé les OOFF? Aquestes regulen els impostos, taxes i preus públics que són competència d'un municipi i es modifiquen o actualitzen, generalment, un cop l'any tot i que, en alguns casos, es poden modificar al llarg de l'any.

Per tant, les OOFF representen la principal eina que té un ajuntament per redistribuir la riquesa mitjançant la recaptació, és l'instrument que tenim per desplegar una política fiscal a l'alçada de les necessitats del consistori. I això és important perquè la recaptació -que, al nostre entendre, ha de ser en funció de la renda- permet tenir una administració local forta que garanteixi els serveis públics de la població i, per tant, els seus drets.

Tornem ara a la proposta de modificació de les OOFF presentada pel govern i aprovada al ple amb els vots favorables de PP i Vox, les abstencions del PSC i En Comú Podem i el nostre vot disconforme. El mateix govern admet haver presentat una proposta que, amb tota probabilitat, reduirà els ingressos previstos de l'Ajuntament. I això és perquè, principalment, no s'ha fet cap proposta en relació amb la recaptació. A parer nostre, aquesta qüestió és problemàtica en dos sentits. En primer lloc, perquè cal garantir que les administracions tinguin prou recursos per poder prestar tots aquells serveis i programes d'atenció a les persones. En segon lloc, perquè el debat sobre les OOFF queda segrestat i condicionat a la proposta que ha fet el govern i, per tant, no podrem discutir políticament sobre la conveniència d'augmentar la recaptació a través d'algun impost o taxa, sempre tenint en compte qui més recursos té i la renda de les unitats convivencials.

En definitiva, des de la CUP veiem una manca d'ambició en la proposta presentada pel govern i creiem que hagués sigut desitjable poder plantejar un debat més ampli i obert sobre les OOFF fent que, aquestes, siguin un reflex clar de la màxima que porta per títol aquest petit article. Augmentant, doncs, la recaptació i prioritzant la despesa social.

Només em queda afegir que, tenint en compte la situació econòmicament complexa de l'Ajuntament, el govern està escollint unes fórmules i, per tant, unes solucions que, de segur, produiran retallades de serveis bàsics fent que la població es vegi afectada per la reducció dels recursos públics que garanteixen els seus drets.

MARCO SIMARRO és portaveu municipal de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.