L'amnistia necessària


  • Comparteix:

gemma.aristoy

Gemma Aristoy

Regidora (ERC) de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació


Publicat: el 24/oct/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El darrer ple municipal va aprovar, a proposta d'Esquerra Republicana i amb el suport de Junts i de la CUP, la tercera moció a favor de l'amnistia en els darrers cinc anys. Les altres van ser el novembre de 2017 i el març de 2021. Per què l'hem presentada de nou? Bàsicament, per la seva actualitat: aquesta reivindicació, que hem defensat en solitari des del camp independentista, ara, per atzar, i com una mena de justícia poètica, després de les eleccions espanyoles del 23 de juliol, és un dels desllorigadors necessaris perquè Pedro Sánchez repeteixi com a president del govern estatal.

Allò que tant per al PSOE com Podemos i Comuns (ara Sumar) era inassumible i inconstitucional, ara és factible i desitjable. Coses de la política i de l'aritmètica. Com diu el nostre portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, al PSOE se l'ha d'obligar, per si sol no fa res. Als socialistes se'ls ha obligat a reconèixer la realitat de l'existència d'un conflicte polític entre Catalunya i Espanya; se'ls ha obligat a concedir uns indults (parcials) als presos i les preses independentistes; se'ls ha obligat a suprimir el delicte de sedició; i ara, si volen continuar governant, se'ls obligarà a fer una llei d'amnistia.

Avui dia, en ple octubre de 2023, hi ha més de 4.500 persones que han estat o segueixen encausades per la participació en actes relacionats amb la consulta del 9 de novembre, el referèndum de l'1 d'octubre i les diverses mobilitzacions i protestes ciutadanes a favor del dret a l'autodeterminació i en contra de la repressió. De fet, 800 persones encara tenen una causa judicial oberta. També s'han obert més de 600 contenciosos administratius contra els ajuntaments catalans i les persones electes locals. Es tracta de procediments amb la presa de decisions per permetre l'exercici del dret a l'autodeterminació o a l'expressió de les idees que s'hi troben vinculades.

Tinguem clar que l'amnistia és imprescindible per poder avançar en la resolució del conflicte polític. Amb líders socials, polítics i ciutadans condemnats, amb exiliats, amb investigats per la policia i represaliats judicialment, no és possible un diàleg democràtic en igualtat de condicions entre les parts.

Tinguem clar, però, que per a Esquerra Republicana l'amnistia és un punt de partida, que no s'acaba res. Com deia Miquel Martí i Pol: "Tot està per fer i tot és possible".

GEMMA ARISTOY és regidora (ERC) de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.