Sant Cugat i la nova regidoria de Política Lingüística


  • Comparteix:

nuria.fernandez

Núria Fernàndez

Regidora de Salut, Voluntariat i Política Lingüística


Publicat: el 16/oct/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Estem en un moment en què el català com a llengua està sotmès a pressions i desafiaments. La política lingüística és l'eina fonamental que hem d'abordar amb determinació si volem garantir que el català no només perduri, sinó que sigui una part vibrant i integral del nostre país.

El català no és només una llengua, sinó un llegat històric i cultural que ens uneix com a poble. A Sant Cugat del Vallès, aquesta llengua ha estat una part integral de la nostra identitat durant segles. Però en el món actual, caracteritzat per la globalització i la presència omnipresent de l'anglès i del castellà, el català es troba en una situació vulnerable.

Amb la nova regidoria de Política Lingüística a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès no només volem que sigui un acte de preservació, sinó una expressió del nostre compromís com a govern de la ciutat amb la nostra pròpia cultura i identitat. A través de la promoció activa del català als comerços, empreses, entitats esportives i a la vida quotidiana en general, volem assegurar que les generacions futures tinguin una relació profundament arrelada amb la seva pròpia llengua. El català ha de ser una opció natural i atractiva per a les famílies no catalanoparlants, i això només és possible mitjançant una política lingüística robusta.

L'educació és un element fonamental d'aquesta política lingüística. És a les escoles on les bases del coneixement lingüístic i cultural es posen en pràctica. La presència del català a l'aula no només garanteix que els estudiants siguin competents en aquesta llengua, sinó que també els connecta amb la rica tradició cultural catalana.

Amb el català també es manifesta la promoció activa de la cultura catalana. A Sant Cugat del Vallès, disposem d'un ric llegat cultural que ha de ser celebrat i compartit en català. La música, la literatura, el teatre i les festes tradicionals han de ser canals per difondre la bellesa i la riquesa de la nostra llengua. Aquesta és una oportunitat per fer que el català sigui emocionant i viu per a tothom, no només per als parlants habituals.

Finalment, la política lingüística no ha de ser percebuda com una imposició, sinó com un acte de responsabilitat compartida. Totes les veus i perspectives han de ser escoltades, i la diversitat lingüística ha de ser respectada. La promoció del català no ha d'alienar cap persona, sinó unir-nos com a país.

Amb aquesta nova regidoria de Política lingüística a Sant Cugat volem assegurar la supervivència i prosperitat del català a la nostra ciutat, que sigui una llengua social i no només es vegi com una llengua acadèmica. No podem permetre que el català s'esvaeixi enmig dels corrents globals, i hem de donar-li tota la importància com a idioma del nostre país. La nostra identitat i cultura estan lligades al català, i és la nostra responsabilitat compartida preservar-les per a les futures generacions.

NÚRIA FERNÀNDEZ és regidora de Salut, Voluntariat i Política Lingüística



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.