Sant Cugat no és ciutat per a pobres


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro

Portaveu municipal de la CUP


Publicat: el 13/oct/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sant Cugat ja és el tercer municipi més ric de Catalunya, només superat per Matadepera i Sant Just Desvern. I això no ocorre per art de màgia, Sant Cugat ve patint des de fa molts anys una constant substitució poblacional. Bàsicament, qui menys té marxa i qui més té arriba.

Per tant, no és que a Sant Cugat la població s'hagi anat fent més rica per si mateixa sinó que la renda declarada, que ha pujat fins a gairebé 60.000 euros, és tal per l'arribada permanent de rendes altes a la ciutat. La principal conseqüència d'això és un encariment brutal del preu de l'habitatge que acaba exercint de filtre per raó de classe social. De fet, el model de ciutat és causa i conseqüència alhora de tot plegat, és com un bucle que es retroalimenta. Això és el que en dirien una externalitat negativa, una derivada objectivament dolenta d'una forma de consumir la ciutat.

Perquè els que marxen ho fan, principalment, contra la seva voluntat. Per manca de capacitat econòmica per continuar vivint fins i tot al barri més barat de la ciutat. Aquest procés de selecció social que s'acaba produint provoca el trencament de xarxes familiars o socials en moltes persones i, alhora, va reduint de mica en mica la diversitat socioeconòmica i cultural de Sant Cugat. Al mateix temps, molts barris van perdent identitat a mesura que proliferen noves promocions exclusives i elitistes que cerquen un únic perfil poblacional.

Tot plegat és nociu també per als qui s'hi queden. Perquè que la ciutat sigui cada cop més cara té un efecte directe en les butxaques dels residents. Potser un no es concep com a classe baixa o treballadora, però el cert és que la depauperació econòmica d'amplis sectors socials de Sant Cugat és promoguda pel mateix encariment de la vida a la ciutat. Potser no vas malament d'ingressos, però pateixes igualment la pressió econòmica de viure aquí. Així doncs, aquesta externalitat negativa afecta a molts nivells: a qui es veu expulsat i a qui fa mil esforços i malabars per quedar-s'hi.

No us refieu de qui obviï aquesta problemàtica. No us refieu de qui només parla d'una de les dues cares de la moneda. No us refieu de qui considera que a Sant Cugat ja està tot bé.

MARCO SIMARRO és portaveu municipal de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.