Cal el compromís de tothom per a tothom


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat de Sant Cugat


Publicat: el 26/jul/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Del 9 al 14 de juliol Meteocat ens anuncia la primera ona de calor d'aquest estiu, l'AEMET fa uns dies ens va dir, que el món i nosaltres en ell, ha assolit les temperatures més elevades des de la darrera glaciació, ara també, un altre cop, quina constància!, el president de l'ONU ha alertat del gran i greu problema del canvi climàtic per a la nostra societat..., però a escala municipal, sembla que res de tot això és prou important, amb poc interès per al govern municipal, generat des del pacte entre Junts i ERC, el qual si més no, promou dubtes quant als objectius que plantegen conjuntament i les actuacions en equip per assolir-los*.

En els programes electorals d'ambdós partits no apareixen plans concrets d'actuació vers al canvi climàtic i al medi ambient, trobant-se tan sols conceptes com ciutat verda, sostenible i medi ambient, és a dir les paraules políticament correctes per no fer res.

Sens dubte els vots els avalen per plantejar el que millor els hi sembli, tanmateix, els altres vots, les altres sensibilitats, poden proposar, estratègies per adaptar-se i mitigar el canvi climàtic en Sant Cugat, lloc gens baladí, ja que és la dotzena ciutat de Catalunya, amb un nivell cultural i econòmic molt per sobre de la mitjana del país, característiques, que li donen un alt valor afegit, quant a visualització del problema i de les seves actuacions, si les fa, per revertir-lo o reduir-lo.

És clau informar del canvi climàtic i els seus efectes a la població, més enllà de les condicions ambientals, que sense referents a la fi són xifres, dades..., res, si no s'interpreten. Cal parlar-los-hi dels seus efectes, ja existents, com són l'escassetat d'aigua, la fragilitat real i virtual en la disponibilitat alimentària, l'encariment de l'energia, la pèrdua d'espai natural/biodiversitat.

No fer-ho, seria negar l'evidència, i no considerar la molta i bona informació específica per Catalunya desenvolupada per la comunitat científica des de fa molts anys respecte al canvi climàtic i els seus efectes, que a més, ha estat pagada per les administracions del país, és a dir per tothom.

Disposem d'un magnífic servei d'avisos Meteocat respecte a els fenòmens meteorològics, tanmateix, potser ha arribat el moment d'actuar, de fer, perquè aquests avisos tinguin la mínima incidència possible.

Se'ns avisa que la pluja cada cop té més intensitat. S'han valorat com estan les rieres que ens travessen?

Es parla d'espais verds defensius enfront dels cops de calor. Com es mantindran i amb quina aigua es regaran...?

Per què no es prohibeix la circulació de vehicles privats per oci al centre del poble? Quins aparcaments i transports públics es planteja construir per reduir-la, i així fer baixar els nivells de contaminació química, de partícules i acústica?

Quan es parlarà amb contundència, amb l'entitat que calgui, per alleugerir el trànsit de l'AP7 i la C16, autèntics focus de contaminació, i al mateix temps millorar i promocionar el transport ferroviari de RENFE i FGC de tota mena de mercaderies i persones?

La disponibilitat d'aigua, segons informes científics, es reduirà un 20% a mitjans de segle, i segons l'ACA un 15%. Com es pensa recuperar el control del cicle de l'aigua municipal per assegurar la seva disponibilitat real i virtual i a la vegada controlar el seu ús amb formació i no tan sols mitjançant preus, impostos, multes?

Som dependents d'energia externa, majoritàriament procedent de fonts d'energia fòssil, es planteja fer una entitat municipal de generació i gestió d'energia fotovoltaica?

Quin pla de seguretat alimentària hi ha per al municipi, entenent que aquest no cobreix ni el 5% de les seves necessitats?

El medi ambient és un tema transversal, que tan sols pot encarar-se amb ciència, tècnica, sobrietat i sentit comú. No va de partits, ni d'ideologies. Va d'accions concretes, contundents, ràpides i efectives, ja que el temps i els canvis de tota mena, no paren i, a més, corren més ràpidament que les nostres tímides respostes actuals.

El canvi climàtic promou reptes municipals que l'Ajuntament ha d'encarar amb els altres grups perquè aquesta realitat climàtica ja és una emergència social.

Hi ha informació d'efectes, solucions professionals i recursos econòmics que s'hauran de distribuir d'acord amb les necessitats. Cal això i el compromís de tothom per a tothom. Generar-lo, penso que és una bona tasca per a un govern municipal.

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat de Sant Cugat

* Notícia relacionada que el lector aporta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.