Una Festa Major del poble i per al poble


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro

Regidor de la CUP


Publicat: el 6/jul/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La Festa Major és una de les expressions més vives d'una ciutat. Són dies intensos d'activitats de tota mena, places i carrers a vessar de gent, colles d'amics i coneguts que es troben i comparteixen concerts o actes culturals i un llarguíssim etcètera. De fet, la Festa Major, des d'una mirada social i cultural és un esdeveniment que cohesiona la comunitat d'un poble o ciutat, en potencia alguns trets identitaris i, d'alguna manera, ens agermana amb persones amb qui no mantenim tant contacte la resta de l'any.

Més enllà d'aquesta reflexió general, però, podem mirar-nos la Festa Major des de diferents prismes. És important pensar quin és el tipus de model de festa que volem per Sant Cugat i com volem que es materialitzi. A dia d'avui, ja fa anys que tenim un model de places que té variacions any rere any.

Jo soc partidari d'entendre la Festa Major com un espai de participació i vinculació popular d'entitats i agents socials i culturals del municipi. I això passa, al meu entendre, per recuperar un espai de participació i decisió col·lectiva que construeixi una proposta de model de festa i contribueixi àmpliament en la programació de la mateixa. Altres anys hem tingut espais d'aquest tipus en diferents formats i és una cosa que hem perdut, pels motius que sigui, i que caldria recuperar per les properes edicions. Implicant la ciutadania i els agents socials i culturals de la ciutat, la Festa Major serà encara més del poble.

D'altra banda, també penso que caldria fer una reflexió sobre com roten alguns espais o places. Penso que hi ha un greuge comparatiu entre aquells espais que mai no han canviat d'ubicació i aquells qui, periòdicament, es veuen desplaçats novament. És el cas de projectes com el de la Festa Major Alternativa que, tot i ser un espai consolidat amb 15 edicions a les esquenes, segueix patint vaivens en aquest sentit. Si bé és important aplicar un cert criteri de rotativitat per diversificar espais, crec que és important respectar aquells projectes que tenen història, anys de feina voluntària i que impliquen sectors importants de la població.

Aquestes són només algunes de les moltes reflexions que es podrien fer al voltant de la festa grossa de Sant Cugat però que crec que és important apuntar. Veurem quin camí pren el nou govern i si aposta per una Festa Major del poble i per al poble.

MARCO SIMARRO és regidor de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.