L'abril, contra el maltractament animal


  • Comparteix:

bibiana.navarro

Bibiana Navarro

Membre de la PAS


Publicat: el 13/abr/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La idea va sorgir de l'American Society for Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA), organització que sol dur a terme iniciatives encaminades a salvar espècies o conscienciar la ciutadania sobre el respecte i la cura dels animals. Perquè, encara que pugui semblar una exageració en els temps que corren, el maltractament animal existeix a països on se suposa que se censura el tracte degradant als animals. Només cal recordar el cas del laboratori de Vivotecnia. Però també es dona a nivell domèstic. De fet, durant la pandèmia es van multiplicar els casos. I no hem d'oblidar que l'abandó animal, que també es va incrementar els mesos en què vam estar tancats a casa, és una forma de maltractament.

Encara que en el nou Avantprojecte de Llei de Protecció Animal, recentment aprovada pel Govern, es preveuen penes de fins a dos anys de presó per crueltat, maltractament animal i abandó, no està malament recordar que hi ha altres iniciatives que persegueixen el mateix, com la Declaració Universal dels Drets de l'Animal, aprovada per la UNESCO el 1978, dotar els animals de drets perquè puguin viure en llibertat i siguin respectats, ja siguin al seu propi hàbitat, ja sigui al si de la llar si és un animal de companyia, i denunciar i perseguir aquells casos en què això no es compleixi.

Per això, la designació d'abril com el mes contra el maltractament animal és una iniciativa perfecta per cridar l'atenció sobre aquest problema. Gràcies a la conscienciació, cada cop són més les persones, empreses i institucions que s'hi adhereixen i que es col·loquen el llaç taronja o tenyeixen d'aquest color edificis emblemàtics. A Nova York, per exemple, el lema 'Go Orange for animals' és la causa que monuments com l'Empire State es cobreixin de taronja.

Com a ciutadans podem combatre aquesta xacra denunciant qualsevol cas de maltractament que en siguem testimonis: la violència física que s'exerceixi contra un animal (cops, puntades de peu, mutilacions, ferides, etc.); l’abandonament un animal; no alimentar-lo de manera adequada (malnutrició) o alimentar-lo amb ingredients en mal estat o susceptibles de ser perjudicials per a l'animal; deixar-lo al carrer (parcel·la, jardí, terrassa...) sota les inclemències del temps (fred, calor, pluja, neu...); emprar males praxis en animals per experimentar o en fer proves mèdiques; no subministrar-li el tractament veterinari necessari en el cas que estigui malalt, ni tenir cura de la seva higiene o salut…

Perquè només així és possible acabar amb els casos de violència que afecten els animals.

BIBIANA NAVARRO ARGELICH és membre de la PAS (Plataforma Animalista Sant Cugat)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.