Des de les joves, per les joves i per a tota la ciutat


  • Comparteix:

oriol.sanchez

Oriol Sànchez

Regidor per la CUP de Participació, Joventut i Barris


Publicat: el 13/gen/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els pressupostos participatius són una manera de retornar a la ciutadania una part de la capacitat de decisió en temes que ens afecten directament com a ciutadans i ciutadanes. És la capacitat directa, sense intermediaris ni representants, de pensar, debatre, proposar i decidir en què s'invertiran una sèrie de recursos públics. No obstant això, també és conegut que no tota la ciutadania participa de la mateixa manera ni amb la mateixa intensitat. Hi ha condicionants socials, de gènere, classe, ètnia, culturals o històrics que fan que siguin uns tipus de persones les que més participen d'aquestes iniciatives.

Des de la CUP, en som conscients i cal seguir treballant per ampliar la participació a cada cop més sectors de la població del municipi. Al mateix temps, en el model de ciutat fins ara existent, moltes persones i col·lectius restaven invisibilitzats. Ja sigui perquè molestaven o qüestionaven el mateix model o perquè no n'eren els destinataris principals. Un dels casos paradigmàtics són els i les joves. A mig camí entre ser ignorats i criminalitzats, la invisibilització del col·lectiu era fins fa poc l'aposta política dels governs anteriors.

Amb la clara voluntat de canviar-ho, durant els últims 3 anys s'han potenciat les activitats dirigides al col·lectiu jove i s'ha afavorit i fomentat la seva participació. Un darrer pas en aquest sentit són els Pressupostos Participatius Joves.

La principal novetat de l'edició 22-23 dels pressupostos participatius ha estat la incorporació de la perspectiva juvenil en aquests. D'aquesta manera, s'arriba a la recta final d'un procés que va començar a l'octubre on els i les joves de la ciutat, d'entre 10 i 18 anys, podran decidir el destí de 200.000 euros en projectes per a tota la ciutat.

El mateix procés d'elaboració de propostes ja ha suposat un aprenentatge important, fomentant entre els i les joves la reflexió, deliberació i l'anàlisi de la ciutat. D'aquest procés n'han sortit dotze propostes per anar a votació. Propostes que busquen cercar solucions a problemes actuals, des d'una perspectiva juvenil i amb impacte a tota la ciutat. Propostes que aborden temes transversals com l'ús de l'espai públic, els parcs, espais de socialització i equipaments de la ciutat.

El període de votacions finalitzarà el 13 de febrer i d'ell en sortiran les quatre propostes que s'implementaran al municipi. Un Sant Cugat per a Tothom significa respondre a les múltiples crisis amb l'ampliació de drets per la ciutadania. Com a CUP aquest és el nostre compromís i l'anem fent realitat allà on tenim les forces per fer-ho. Incorporar la mirada juvenil en els assumptes de ciutat és un deure vers aquest col·lectiu i així s'està fent.

ORIOL SÀNCHEZ és regidor per la CUP de Participació, Joventut i Barris



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.