Bellaterra santcugatenca


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 25/nov/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La vocació de Bellaterra de convertir-se en un municipi independent és molt antiga, es va despertar quan va prendre consciència que la pertinença a Cerdanyola del Vallès era un mer element administratiu sense cap vincle afectiu amb Cerdanyola, una ciutat que els ignorava completament i els deixava fins i tot desprotegits policialment. Això va crear una desafecció que amb el temps s’ha fet molt gran i ja no té camí de retorn.

Inicialment, Bellaterra va intentar constituir-se en municipi independent, com, per exemple, havia fet Ciutat Badia reconvertida en Badia del Vallès, i en una consulta popular va aconseguir que el 94% dels vots bellaterrencs fossin favorables a independitzar-se de la mancomunitat formada per Cerdanyola i Barberà del Vallès. Però un seguit de problemes legals ho van impedir i, davant d’això, va optar per demanar l’annexió a Sant Cugat, municipi amb el qual Bellaterra sí que manté vincles de tota mena. Aquesta demanda es fonamenta en un decret que permet l’annexió d’un municipi a un altre sempre que el nombre d’habitants que ho demana, a través d’una comissió de veïns, superi el 50% de les signatures.

Docs bé, Bellaterra ha fet els deures. Ara fa quatre anys, va crear una Comissió Promotora i va dur a terme un estudi dels hàbits dels bellaterrencs que va fer palès que el 60% de la població desenvolupa bona part de la seva vida a Sant Cugat, mentre que només un 9% ho fa a Cerdanyola. Per a Sant Cugat, és clar, seria un guany extraordinari, tenint en compte que l’annexió de Bellaterra comportaria també l’annexió geogràfica de la Universitat Autònoma, la qual cosa, a més del prestigi, convertiria Sant Cugat en un municipi amb deu estacions de tren, nou dels FGC i una de Renfe.

No cal dir que l’Ajuntament de Cerdanyola, governat pel PSC-PSOE, no en vol sentir parlar, d’això, i ara es dedica a posar excuses de mal pagador per no fer cas del sentiment i de la voluntat de Bellaterra, cosa que demostra la baixa consideració que li mereixen els seus habitants. Uns habitants que li retreuen que només els vulgui com a contribuents nets, que els etiqueti ideològicament i que els margini com si fossin un llast. És la mateixa relació que la d’Espanya amb Catalunya: a la primera només li interessen els diners catalans i que aquests siguin espanyols tota la vida. Per si fos poc, les connexions de transport entre Bellaterra i Cerdanyola són pràcticament inexistents mentre que la connexió amb Sant Cugat, just al costat, amb el Metro del Vallès és total, immediata i puntual.

La justícia dóna la raó a Bellaterra, però Cerdanyola intenta posar tants bastons a les rodes com pot amb al·legacions i pretextos. Veurem com acaba, tot plegat, però l’Ajuntament de Cerdanyola s’ho hauria de fer mirar. En comptes de posar entrebancs, hauria de reflexionar sobre la raó per la qual perd territori. Va perdre els badiencs i ara sembla l’hora dels bellaterrencs. Cerdanyola queda lluny, molt lluny, del marc mental dels habitants de Bellaterra.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.