Pla de sequera: actuem d'una vegada


  • Comparteix:

pere.soler.masip

Pere Soler Masip

Assessor del grup municipal del PSC


Publicat: el 23/nov/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja hi tornem a ser. Un altre cop més, els i les catalanes veuen com un Govern de Catalunya incompetent i incapaç de parlar amb la resta de forces polítiques es queda quiet davant un problema fins que aquest és massa gran.

Aquest dimarts, la JSC de Sant Cugat va visitar el Ple del Parlament. Concretament, a veure la interpel·lació al Govern sobre el grau de compliment de la Llei 16/2017, del canvi climàtic, referent també al Pla de Sequera. I, sincerament, és un tema prou interessant, ja que a més de la gestió dels recursos hídrics i de les infraestructures per l'obtenció d'aigua potable, entren a l'equació també temes de transició energètica i sostenibilitat.

Mirant algunes dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, veiem que la situació fa mesos que és alarmant. Podem observar al seu portal que un de cada quatre municipis de Catalunya pateix restriccions per la sequera, tenint un total de 301 municipis, és a dir, una població propera a 700.000 habitants (aproximadament el 10% de Catalunya). De les 18 unitats d'explotació, només dues es consideren en la seva normalitat. Les limitacions en l'ús de l'aigua previstes pel pla de sequera són, principalment, en usos agrícoles, industrials i lúdics.

Veiem que el sistema Ter-Llobregat, del que depèn l'Àrea Metropolitana, està en estat de prealerta. De totes maneres, veiem que amb les dades de setembre (i la tendència és a la baixa), està al 39% de capacitat. Segons el portal de sequera, l'estat d'alerta es defineix a partir del 40%. És a dir, estem al límit per trobar-nos en un estat d'alerta. És prou alarmant: tenim la meitat de la mitjana de reserves d'aigua des dels últims 10 anys.

Si això hagués agafat per sorpresa s'hauria de treballar per trobar possibles solucions i res més a dir. Però és que durant el 2022, el Govern ha emès 6 resolucions vinculades a la sequera, la primera el mes de gener. És evident que el decret de sequera és necessari, però no suficient. La darrera gran inversió en infraestructures vinculades a la gestió de l'aigua és del 2009. Cal planificar les infraestructures i accions necessàries per assegurar els recursos hídrics a Catalunya.

I això ja es podria estar treballant si, com ja és habitual en aquest 'desGovern', haguessin escoltat les propostes del Grup Parlamentari socialista. Revisant les intervencions a la plenària, en trobem que daten del febrer d'aquest any en el qual ja ens posem a la seva disposició per ajudar, parlar-ne i col·laborar en tot allò que sigui possible. De fet, ja es donen algunes idees que en aquell moment van ser desestimades, però un cop transcorreguts uns mesos es comencen a posar en marxa. Altre cop, testimoni de la incompetència del govern.

Portem des del març insistint de manera més activa amb el tema. El 40% de xarxes de distribució tenen més de 30 anys, la xarxa de radars tenen més de 20 anys, el percentatge d'execució d'accions pressupostades de l'any passat és 27%, i aquest any hi ha 7 milions d'euros menys per l'abastiment d'aigua. Hem ofert un pacte nacional de l'aigua, hem proposat una ampliació de plantes dessaladores, hem votat a favor de la construcció d'una nova i gran infraestructura d'aigua regenerada, hem insistit que aplicant només el decret de la sequera no era suficient. I ara hi haurà restriccions que afectaran una àrea urbana on hi ha compreses 6 milions de persones. Tot això, perdent sis mesos crucials en els quals les reserves d'aigua han anat baixant paulatinament.

En definitiva, ja està bé de lliçons magistrals del seu model. Prou de situar en un futur utòpic, democràtic i participatiu qualsevol qüestió política que faci referència al canvi climàtic i la transició ecològica, quan en realitat el que es requereix és una anàlisi encertat, accions concretes i urgents, i capacitat de reacció pragmàtica.

PERE SOLER MASIP és assessor del grup municipal del PSC.



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.