Actualització en curs...


  • Comparteix:

oriol.sanchez

Oriol Sànchez

Regidor per la CUP de Participació, Joventut i Barris


Publicat: el 21/oct/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En les properes setmanes començarà l'actualització del reglament dels consells de barri. Un pas imprescindible per adaptar un reglament modificat per última vegada ja fa cinc anys. Des de llavors la realitat ha canviat força i és urgent una actualització per respondre al moment actual i poder plantejar escenaris de futur.

El canvi més evident és la inclusió del Consell de Barri de Nucli Antic al reglament però no és l'únic. Els pressupostos participatius s'han redimensionat a nivell de barri. Ara són els i les veïnes les que decideixen el destí d'uns pressupostos que revertiran íntegrament en el seu entorn més immediat. La gent que viu al barri és qui detecta les necessitats, planteja solucions i decideix quines propostes són les més prioritàries per al barri. Això ha generat una dinàmica molt més positiva i menys competitiva que en les primeres edicions, augmentant la qualitat d'aquesta participació. També s'han augmentat els canals d'informació per a la ciutadania, a través de butlletins, xarxes socials i xats. El treball a nivell de barri s'ha diversificat, amb taules i grups de treball específics per temes concrets que generen interès entre el veïnat. D'aquesta manera es dona sortida a interessos concrets de la població. A més, fruit de la pandèmia hem comprovat la idoneïtat de tractar certs temes de forma telemàtica, permetent superar problemes de conciliació associats a la participació presencial. Aquests són alguns dels canvis més rellevants.

Tots aquests canvis i noves formes de participació s'han anat implementant, evolucionant i consolidant en aquests anys. Ara cal incorporar-les al reglament ja que han demostrar la seva utilitat. Per reconèixer aquestes formes, però també anticipar-se a les futures, és imprescindible dotar-se d'un reglament més obert, menys estanc, que pugui anar incorporant les futures demandes que la societat civil i els barris de Sant Cugat puguin anar fent. L'objectiu és fixar les bases per donar cabuda a la participació actual i a la del futur. En definitiva, és imprescindible dotar d'un conjunt d'eines participatives a la ciutadania, tenint en compte els temes que li puguin interessar i el moment vital en el que es trobi.

Un altre punt a abordar és la incorporació de tot el treball fet entre el Consell de Barri de la Floresta i l'Ajuntament. Des de l'anterior mandat, la Floresta venia destacant una sèrie de límits i mancances que s'han trobat en el funcionament del seu Consell de Barri. Per aquest motiu es va engegar un treball bilateral amb l'Ajuntament, els diferents àmbits i el propi consell. De tot aquest treball en surt una nova forma de funcionar, de relacionar-se i participar de les decisions que afecten al barri. Això és molt positiu ja que el treball fet per la Floresta pot ser una oportunitat i exemple per a altres barris que vulguin iniciar un procés en la mateixa direcció.

Adaptar, ampliar i millorar les eines participatives. Reconèixer i fixar el que esta funcionant i ser prou adaptables per donar resposta als anhels i demandes de la participació del futur. Aquest és el repte i també l'objectiu d'aquest nou reglament.

ORIOL SÀNCHEZ és regidor per la CUP de Participació, Joventut i Barris



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.