Mai una majoria no havia estat tan inútil


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 8/abr/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 3 d'abril passat, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va celebrar al Teatre-Auditori de Sant Cugat el desè aniversari de la seva fundació. Gairebé es pot dir que l'acte va ser una mena de comiat d'Elisenda Paluzie, ja que deixarà la presidència el vinent mes de maig després de complir dos mandats de dos anys cadascun.

En el seu parlament, Paluzie va dir un bon grapat de doloroses veritats entre les quals les referides a la farsa de la Taula de Diàleg, a l'abandonament de la llengua per part del Govern i al pacte d'estabilitat dels partits independentistes amb Espanya. De fet, van ser aquests partits els destinataris de les seves paraules: "L'Estat espanyol no negocia; a l'Estat espanyol només se'l pot derrotar com vam fer l'U d'Octubre. [...] No us vam donar els nostres vots perquè féssiu això. [...] Cal desmuntar el pacte d'estabilitat i reprendre l'ofensiva per la independència. No ens quedarem a casa com vam fer amb la transició, deixant la política en mans dels polítics professionals. Hi ha aturades que no serveixen per guanyar temps, són reculades, i una lliçó apresa de l'U d'Octubre és que quan ens vam aturar per demanar a l'Estat una negociació vam perdre força i l'Estat la va recuperar".

Doncs sí, completament d'acord. L'independentisme no va donar els seus vots per representar cap farsa de diàleg, ni per fer que la llengua espanyola tingués rang de llengua vehicular a l'escola, ni per silenciar Catalunya en pro de la tranquil·litat espanyola. El pacte d'estabilitat amb Espanya, afavorit per la Covid-19, ha estat un pacte nefast que només beneficia una de les parts, l'espanyola, ja que tota estabilitat espanyola és impossible sense el sotmetiment de Catalunya. S'entén, oi? Quan el sotmès s'acomoda a les cadenes, l'opressor té garantida l'estabilitat.

En el decurs de l'acte, el vicepresident de l'ANC, David Fernández Aguilera, va dir una altra veritat com una casa de pagès. Va dir que el principal problema que té ara mateix la llibertat de Catalunya no és l'Estat espanyol, sinó "els polítics del 52%". Tenia raó. És ben llastimós que justament ara, que hi ha una majoria independentista al Parlament, la divisió interna sigui més manifesta. Especialment perquè hi ha un partit polític, ERC, que s'ha retirat del camp d'acció i ha decidit que cal aparcar la independència un parell de generacions, fer bondat durant mig segle i comportar-se amb Espanya no com una nació, sinó com una Comunitat Autònoma. Demolidora, aquesta frase del vicepresident: "Mai una majoria independentista tan aclaparadora no havia estat tan inútil".

El full de ruta de l'ANC té aquests punts clau: fer que l'entitat, davant l'immobilisme polític, recuperi el lideratge social que va tenir abans de l'1-O; exercir una pressió permanent sobre els partits i les institucions; impulsar el front internacional i combatre aquelles formacions polítiques que pactin amb partits nacionalistes espanyols, en clara al·lusió al tripartit de Sant Cugat, municipi que acollia l'acte, on Esquerra Republicana i la CUP governen amb el Partit Socialista. Em temo que el clam de l'ANC no serà escoltat per Pere Aragonès. Sis dies abans, en un acte al centre de la ciutat, ell mateix havia beneït el pacte ERC-PSOE a Sant Cugat.

La voluntat de l'ANC és desaparèixer com més aviat millor, no pas perpetuar-se, perquè el seu objectiu, a diferència d'algunes sigles polítiques, no consisteix a gestionar la dependència, sinó a fer realitat la independència. Però perquè això sigui possible cal la unitat de totes les sigles independentistes amb aquest mateix objectiu. De totes. La resta és pur autonomisme. I què és l'autonomisme? Una burla de la llibertat.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.