País de foc


  • Comparteix:

alba.gordo

Alba Gordó


Publicat: el 13/jul/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

'Aquest és un dels tres incendis més devastadors que podem tenir a Europa. Entre tots l'hem construït, protegint Collserola sobre manera'. Marc Castellnou, màxim responsable del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF)

El 2019, a Catalunya, vam arribar als 51°C en un dia en què a la Ribera d'Ebre es va declarar un incendi en una situació similar a la que hi havia a Austràlia quan, el 2020, va quedar arrasada pel foc. En una entrevista al Catalunya Plural Castellnou explica que una de les raons principals per què l'incendi de la Ribera es va poder controlar va ser l'existència del mosaic agrícola d'oliveres i vinyes. Sense el mosaic, el foc hauria estat devastador.

Als darrers anys, a Catalunya hem passat d'un 34% a un 71% de massa forestal. S'ha doblat la superfície forestal i s'ha reduït l'agrícola a la meitat. La gestió forestal és molt escassa, les explotacions agrícoles s'han anat unificant i aquest mosaic gairebé ha desaparegut. Això ha passat al conjunt del país, però també a Sant Cugat, on el 40% del municipi és forestal. Hem tractat l'entorn com un decorat, hem impedit sempre que cremés, i hem permès que s'hi acumulés una gran quantitat de matèria orgànica. Però a mesura que el canvi climàtic avança, aquesta situació esdevé més inestable i de major risc. L'homogeneïtat afavoreix la propagació de foc.

És per això que hem d'invertir en el territori, dotar-lo d'aquesta diversitat d'ecosistemes. Necessitem una economia rural viva i diversa, perquè la nostra alimentació en depèn, però també perquè és l'única manera de protegir-nos dels grans incendis forestals, els de 6a generació, els del canvi climàtic. Es tracta de preservar la biodiversitat per garantir-nos la capacitat de viure en aquest territori, i de resistir els embats del canvi climàtic.

En aquest sentit, en l'àmbit de Sant Cugat és important destacar dues apostes agrícoles rellevants, ubicades totes dues a Valldoreix: la de La Rural de Collserola i la de l'Ortiga. Aquesta darrera gestiona la finca de Can Monmany, un enclavament clau a tocar de l'ermita de la Salut on enguany s'han retallat dues antigues parcel·les al bosc per dedicar-les al cultiu. A més, cal explicar que, a l'altra banda de la ciutat, a Can Borrell, tant l'Ajuntament de Sant Cugat com el Parc de Collserola estem treballant intensament per acollir un ramat d'ovelles i cabres que ajudi a mantenir el sotabosc sota control.

Si fem viables iniciatives com aquestes, si procurem ser conscients de l'origen i la història dels productes que comprem, dels projectes que hi ha darrere, podem canviar el paisatge, fer-lo més resilient, i minimitzar la virulència dels focs que han de venir.

ALBA GORDÓ és regidora d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.