Curs ple d'incerteses; repte aconseguit


  • Comparteix:

pilar.gorina

Pilar Gorina


Publicat: el 30/jun/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest curs ha estat especial. De fet, tots ho són, d'especials, però aquest ens neguitejava en particular. Vam iniciar el curs amb moltes incerteses, donant suport, totalment, a la postura del Departament de mantenir els centres educatius oberts. Cal dir que aquesta aposta ha estat un encert.

Quan ens vam acomiadar al juny érem més optimistes que just abans de començar el curs, ja que les dades Covid van empitjorar. Per tant, el neguit era més gran.

La meva experiència com a regidora ha estat molt satisfactòria en veure com la comunitat educativa i les administracions hem cercat complicitats per fer dels centres uns espais segurs, uns espais on la cura d'uns i altres és essencial, on es comparteixen emocions i on els aprenentatges es poden realitzar i compensar de manera acollidora.
Conec l'esforç dels equips docents encapçalats pels equips directius, la responsabilitat de l'alumnat que ha valorat com mai el paper socialitzador de l'escola i la col·laboració de les famílies per ser facilitadores.

La regidoria d'educació i tot el govern de la ciutat ens vam posar a disposició per facilitar tot allò que estigués a les nostres mans. Per això, des del primer moment i en les diferents tipologies de centres, en funció de les nostres competències, entre d'altres, vam realitzar senyalitzacions en entrades i sortides, vam cedir espais interiors i exteriors i vam dotar els centres públics de personal de desinfecció extra. Vam acordar ajuts, actualment en procés de gestió, per a augmentar el nombre de monitors/es i vetlladors/es de menjador necessaris per al manteniment de grups bombolla reduïts als centres que van decidir-se per a aquesta opció, o per a la desinfecció en les activitats extraescolars, amb un cost total de 480.000 euros. Així mateix, estem a punt de lliurar ajuts a escoles bressol privades i escoles de música reconegudes, per un valor de 100.000 euros.

A nivell pedagògic i social, hem dut a terme les activitats del Pla de Dinamització, fent-ne adaptacions, i hem continuat donant suport a les xarxes de suport al professorat.

Un altre assoliment ha estat la lluita contra la bretxa digital. Enguany hem entomat una segona etapa on hem continuat col·laborant amb l'ONG labdoo.org, centres educatius i la ciutadania, per aconseguir que joves i infants disposin d'un ordinador propi sense haver de dependre de la disponibilitat d'ordinadors dels centres. També hem donat connectivitat si ha calgut i hem fet formació a famílies per acompanyar als fills i filles a través del Pla Educatiu d'Entorn.

Pel que fa al procés de preinscripció, hem fet una campanya amb una mirada equitativa i de no segregació, per això ha portat el títol de 'A Sant Cugat fem una gran escola'. Hem baixat la ràtio de P3 a 23 (d'acord amb el Departament) cercant una distribució més equilibrada de l'alumnat i estem treballant per un canvi en la zonificació i en les adscripcions de primària i secundària que respongui a la proximitat i a la no segregació.

Un tema d'especial importància per a nosaltres ha estat el de cuidar la comunitat educativa. Juntament amb alcaldia, hem mantingut contacte constant amb tots els membres representants de la comunitat, en unes trobades amables en les quals hem intentat apropar-nos a la situació. Aquestes han estat prioritàriament virtuals, per tal d'evitar una presència innecessària als centres, tot i que també han estat en persona quan s'ha considerat necessari i suficientment prudent.

Finalment, també hem fet un seguiment acurat de tots aquells grups que han tancat per Covid. El grup RECO del CAP de Valldoreix ha estat impecable en aquest suport.

Amb tot, als centres de gestió municipal hem aplicat els mateixos criteris que ha indicat el Departament.

Hi ha molts més detalls que ens han acompanyat en el dia a dia. Com a regidora vull destacar la tasca dels equips docents, dir que he intentat ser una persona propera als centres i emfatitzar que estic molt orgullosa de com aquest repte ha estat aconseguit entre tothom!

Gràcies, gràcies, gràcies!

PILAR GORINA és regidora del PSC d'educació, universitats i memòria històrica Pilar Gorina



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.