L'atenció primària i el que la mascareta no tapa


  • Comparteix:

ferran.margineda

Ferran Margineda


Publicat: el 6/nov/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquestes darreres setmanes, la Floresta i les Planes han viscut un moviment de protesta cívic, on es reclamava l'obertura dels seus consultoris de salut i que s'ha resolt gràcies a l'èxit de la mobilització. Aquesta mobilització ha propiciat una taula de mediació entre veïnes, Ajuntament, la Conselleria de Salut i Mútua de Terrassa, que val a dir, ha passat de puntetes en aquesta crisi sabent que moltes persones encara no són conscients del paper que té en tot plegat.

Mútua manté dues línies de prestació de serveis sanitaris, un de privat i el públic, fet que li està permetent disposar dels recursos, humans i materials, per prioritzar els guanys de llur vessant privat en detriment del servei públic que ha de prestar.

I si assenyalo evidències, no puc deixar d'assenyalar a qui ho permet. Les successives conselleries de Salut han consentit que Mútua treballi permetent un doble accés, el privat per mutualistes on es fan de forma ràpida les mateixes proves diagnòstiques amb el mateix personal mèdic, i l'accés dels que venen de la sanitat pública que engreixen llargues llistes d'espera.

Aquest contrasentit, amb una conselleria lluny de voler tornar a la gestió pública de la sanitat i absent de llur responsabilitat de fiscalitzar la tasca d'aquest tipus d'ens, ha estat doncs, corresponsable de fer treballar als centres de salut per sota les ràtios de personal que pauten des de la mateixa conselleria i fins i tot de justificar el tancament de consultoris.

El passat 2016 ja vam haver de mobilitzar-nos, ocupant i reclamant l'obertura del CAP Valldoreix a l'agost. Tres anys després, després de pressió continuada, mocions i més protestes, assolíem un èxit relatiu. Ara, la gent de la Floresta i les Planes han arrabassat una petita victòria en aquest combat desigual, on l'adversari ja havia calculat metòdicament l'abast i la intensitat del greuge cap a veïnes i veïns i que fer per seguir fonamentant l'aposta per una única sanitat privada, una sanitat per aquell que la pugui pagar.

El veïnat va fer una proposta de mínims, un punt intermedi entre el què hauria de ser i l'absència total de metgesses a la Floresta o les Planes. Cal esperar la resposta de CatSalut. En cas d'acceptació, és ben segur que no serà una mesura generalitzada. No passarà el mateix amb aquells centres del Vallès i d'arreu on no hi ha hagut la mateixa intensitat en la pressió.

Per tant, el pols ha de continuar fins que els responsables de la sanitat pública prenguin mesures com pagar sous dignes a les seves treballadores i no pagues extres puntuals, perquè no hagin de marxar a la privada o fora del país o perdre la salut enllaçant guàrdies, que els plans d'inversió en personal de CatSalut siguin transparents, que s'expliquin, que sabem quina durada tindran les noves contractacions, si seran per tapar forats o són pensades pel mig i llarg termini i si, finalment, prendran les regnes de la gestió pública de la sanitat.

I amb tot plegat, una pandèmia que mata, però que no és la causa d'aquesta situació d'absència de personal a l'Atenció Primària, és un factor que simplement ha evidenciat i accelerat el procés de pèrdua de recursos de la sanitat pública, fet que ni amb mascareta es pot amagar més.

FERRAN MARGINEDA és vocal de la CUP a l'EMD de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.