La Mirada avança


  • Comparteix:

pilar.gorina

Pilar Gorina


Publicat: el 7/oct/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El projecte de l'escola pública La Mirada avança en bona direcció. Poc a poc anem resolent els entrebancs per ajustar el disseny constructiu al planejament urbanístic i per assegurar-nos que el calendari de les obres es podrà complir, com tothom desitgem.

Just en prendre possessió, el nou govern municipal de Sant Cugat ja va manifestar el seu compromís amb l'escola, com un dels temes més importants del mandat. L'escola estava, i està, en mòduls prefabricats i calia treballar perquè la construcció del nou edifici fes via.

La nostra sorpresa fou descobrir que allà on estava planificada per l'equip de govern anterior, al llindar del bosc de Volpelleres, no hi podia anar de cap manera. Informes de Protecció Civil impedien la seva realització en aquell indret. Aquest fet no era nou. Se sabia, però no es va voler corregir la decisió deixant el tema al calaix i seguien insistint en la viabilitat de mantenir la ubicació malgrat la Generalitat ho negava. Així es va perdre un temps clau per agilitzar la seva construcció.

Per tant, el primer que vam fer va ser entomar seriosament el tema i modificar el projecte per fer-lo viable amb les mínimes variacions constructives possibles. Uns canvis necessaris per complir amb la normativa de seguretat, que ens han obligat a desplaçar l'escola uns metres situant-la una mica més dins del parc.

La notícia d'aquest desplaçament de l'escola ha suscitat un debat sobre la idoneïtat de la nova ubicació, sobre la necessitat mateixa de l'escola i sobre la preservació del parc de Vollpelleres.

Començo per la necessitat de la construcció de l'escola. Sí, cal. I a més és urgent. Necessitem tancar l'etapa dels mòduls prefabricats. Els nens i les nenes, les famílies, els professionals i la ciutat necessiten un edifici escolar en òptimes condicions. No es pot ajornar per més temps.

Cal fer-la en aquell barri? Sí, també. En la planificació educativa de Sant Cugat intentem que la distribució dels centres educatius públics responguin a les necessitats de cada un dels barris de la ciutat. Actualment la matriculació es reparteix de forma molt acurada entre el centre i els diferents barris i això és un aspecte molt positiu. Per tant La Mirada dona resposta a les necessitats d'escolarització de Volpelleres.

Per què fem l'escola en aquell indret? Doncs perquè és el sòl d'equipaments disponible i perquè estem convençuts que no compromet ni la preservació ni el desenvolupament del parc. L'Ajuntament està fermament compromès amb el bosc de Volpalleres, convertit en un parc urbà, fins a tal punt que en pocs mesos s'iniciarà la fase 2 d'arranjament del parc per part de l'Àrea metropolitana de Barcelona a demanda de l'Ajuntament. Que tindrà en el seu contorn dues escoles públiques i dos instituts públics. Que serà un lloc d'esbarjo ciutadà i de protecció de les espècies que hi viuen. Cert és que hi haurà una petita afectació. Però serem curosos en trasplantar els arbres més significatius que en resultin afectats i en adoptar mesures de correcció de l'impacte que produeixi la construcció escolar. No hem de triar entre nova escola i preservació del Parc, perquè ambdues coses són perfectament compatibles.

Governar és prendre decisions, posant en joc els mitjans de què es disposa, pensant en els efectes a curt i mig termini, defensant l'interès general i explicant les raons per les quals es prenen aquestes decisions.

Estic segura que quan la ciutat celebri la posada en funcionament de la nova escola es podrà constatar com el parc no en surt perjudicat i com el barri guanya un equipament essencial, una nova escola envoltada de natura que ajudarà a fer créixer la responsabilitat ambiental dels nens i les nenes i de llurs famílies.

PILAR GORINA és regidora del PSC d'Educació, Infància, Universitats i Memòria Històrica



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



COMENTARIS

Tinc entès, que per poder construir l'edifici de l'escola, això comportarà la tal.la de centenars d'arbres ? es això compatible amb la preservació de l'entorn del bosc de Volpelleres ?

Pere Ferrer Morello. Enviat el 7/oct/20


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.