S'escriu aigua es llegeix democràcia. Parlem de vida


  • Comparteix:

lourdes.llorente

Lourdes Llorente


Publicat: el 29/mai/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segons dades de l'INE, la factura dels consumidors urbans d'aigua va ser de 3.537 milions d'euros anuals el 2014, 1.400 milions més que 15 anys enrere tot i que el consum va baixar un 17%. A Catalunya el 80% de la gestió d'aquest servei és privada. I d'entre aquests, el grup SUEZ (amb 134 empreses a l'estat entre les quals Agbar, Sorea, Cassa, incloses diverses empreses mixtes: Aigües de Girona, Costa Brava...) és qui s'emporta la major part.

Unes concessions altament lucratives on contractes habitualment de llarga durada (a Sant Cugat de 45 anys però a Sabadell fins a 99 anys), garanteixen 'retribucions' a l'empresa del 16% de la facturació dels seus costos. Costos que estan molt per sobre de preus de mercat. Un informe de l'AMB indicava que les inversions fetes entre 2009 i 2015 a Sant Cugat estaven un 37% per sobre. Potser per això el Tribunal de Cuentas indica que la gestió privada és un 22% més cara que la pública, o la universitat d'Alacant documenta guanys bruts del 19,2% en la gestió privada.

Potser per protegir aquest negoci, la fundació Agbar va donar cursos de formació als jutges entre 2012 i 2015, en el marc d'un conveni amb el Consell General del Poder Judicial on Ramon Camp i Batalla (expresident del Consell Comarcal del Maresme on va crear una empresa mixta amb Agbar, -SIMMAR- , Congressista, Senador, i Diputat per CiU, actualment 'of counsel' del despatx Roca Junyent) n'era el vocal (2008-2013) impulsor del conveni.

I potser per això el grup AGBAR era una dels majors donants de la fundació de CDC amb un total de 895.000€ entre 2008 i 2012.

El 28 de juliol de 2010, l'Assemblea General de les Nacions Unides va reconèixer l'accés l'aigua potable com a dret humà bàsic. Un dret humà que entra en col·lisió amb la seva gestió lucrativa. Només cal recordar com el president d'AquaFed, la patronal internacional de l'aigua va sentenciar 'no Money, no water', o com enmig de l'estat d'alarma AGA, la patronal espanyola de l'aigua, demana que es pugui tallar el subministrament a famílies que no puguin pagar, per tal de garantir la viabilitat del negoci.

Cal que els drets bàsics estiguin garantits per les Administracions Públiques, que tenen a més un control democràtic, i es per això que Sant Cugat ens hem adherit a l'Associació de Municipis i entitats per a la gestió de l'aigua Pública, perquè amb la finalització del contracte de SOREA recuperem la gestió pública de l'aigua a la nostra ciutat. Parlem de vida.

LOURDES LLORENTE és regidora de la CUP-PC i tinenta d'alcaldia de Transparència, Bon Govern i Participació
JORDI COLOMER és assessor de Transparència a l'Ajuntament de Sant Cugat



  • Comparteix:

COMENTARIS

ni punyetera idea del que parla, totes les municipalitzacions , s’han reduït a la titularitat del servei, perquè s’ha externalitzat , en diferents empreses les tasques, (lectures, facturació, gestió d’impagaments, etc), davant l’impossibilitat d’assumir aquesta gestió, amb la creació d’una empresa municipal. En l’article r molt ressentiment a l’estil C,s....Molts greus acusacions, no demostrades.... molt fàcil escampar de merda, a veure que queda, i per cert aquest regidora de la CUP, de independentista res de res.

Pere Ferrer Morello. Enviat el 29/mai/20


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.