Per sort, les persones són darrerament la brúixola i el baròmetre de la preocupació sobre molts temes i prenen iniciatives, s'organitzen i s'autogestionen de forma paral·lela al convencional i demanen molt més que posicionaments o postureig. La crisi climàtica està aconseguint destapar màscares i cada cop es fa més palès el fet que polítics i corporacions poden ser connivents i co-responsables de l'augment de CO2 i d'altres gasos que potencien l'efecte hivernacle.
Però, 'poderoso caballero es don dinero', i malgrat el que ens està caient, a Rubí, estem veient aquests dies, que un antic conegut gestor de residus de Sant Cugat, co-protagonitza un intent més de fer negoci amb la salut de la terra, amb la complicitat d'un entramat de diferents estaments polítics i administracions. Després de 25 anys de litigis, sembla que l'Ajuntament veí permetrà l'obertura d'un nou abocador de residus de classe II contravenint una sentència del TSJC on dictaminava que només es podrien abocar inerts (classe I, com runa, acer o ferralla). A pocs quilòmetres de Mira-sol i Valldoreix es preveuen abocar fins a 82.500 tones de residus de classe II, que per ineficiència no seran valoritzats, i seran generadors de lixiviats i gasos d'efecte hivernacle com el metà, el gas que més incidència té en l'escalfament global.
Per tant, ens trobem en aquell moment on hem de decidir si defensar el territori és només una demanda de la ciutadania, o ha de ser cosa de totes i un canvi de rumb en les polítiques públiques que erradiquin models insostenibles com la gestió de residus, i implementin d'una vegada polítiques de residu zero, o es creguin lo de la transició energètica.
La gent empeny i no vol només un polític davant d'una mani solidaritzant-se. Vol declaracions valentes i compromís traduït amb fets, per molt que incomodin al poder establert.
I tots tenim una responsabilitat individual davant aquesta emergència climàtica. És per això, que aquest proper dijous hem organitzat una xerrada, aterrada a Sant Cugat, on parlarem de com afecta l'escalfament global a la nostra ciutat, quines seran les conseqüències i com podem actuar. Aquest proper dijous 27 de febrer a les 19:30h a Cal Temerari portem a tres reconeguts investigadors a explicar-nos les afectacions de la nova realitat climàtica a Sant Cugat.
FERRAN MARGINEDA és vocal de la CUP a l'EMD de Valldoreix
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.