Recuperem i posem en valor el nostre comerç


  • Comparteix:

elena.vila

Elena Vila


Publicat: el 23/oct/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És un fet evident i compartit que el comerç de proximitat i en concret del nostre comerç local està travessant dificultats que cal abordar de manera urgent. I és que no només parlem del comerç, ja que el teixit comercial és el que dona vida a les ciutats. Sant Cugat ha estat i n'és un gran exemple.

Un comerç que forma part de les nostres vides, dels nostres records i del present i futur del poble. Un comerç amb història, arrelat i que dona identitat, vida i oportunitats laborals. M'és del tot impossible recordar el Sant Cugat de fa 35 anys sense recordar el nostre comerç.

La petita botiga de queviures de la 'Senyora Maria' al carrer Sabadell, on et trobaves com a casa i on sempre tenia un somriure i algun dolç per regalar. El Mercat Vell ple de gom a gom, on sempre acompanyava la mare, ja que l'oferiment d'un trosset de formatge o d'uns fruits secs sempre alegraven l'espera. El carrer major ple de vida on els comerciants vigilaven que els infants no prenguéssim mal... Bons records d'un passat que ara més que mai cal recuperar i posar en valor, ja que el que aporta el petit comerç a les ciutats és insubstituïble. Proximitat, oci, socialització, sentiment d'identitat, arrelament, dinamisme, llocs de feina... FUTUR.

Els hàbits de compra estan canviant i cal aconseguir la combinació entre compra presencial i virtual. Estimulant la compra presencial, ja que les botigues, més enllà dels productes que venen, generen més valor i esdevenen espais de relació social.

Hem de continuar treballant l'oferta turística com a ciutat, en trobar una marca de ciutat, ja que el turisme pot ser un dels principals aliats del comerç urbà.

Entre alguns dels reptes que tenim també hi ha dos elements més col·laterals, però que afecten directament la competitivitat del nostre comerç local. Un són els preus dels locals comercials i l’altre la mobilitat. Pel que fa al primer, els preus són cada cop més desorbitats i inassumibles per a la majoria de comerços. Els propietaris haurien de valorar l’opció de reduir el guany a canvi de més seguretat, estabilitat i sobretot del valor que aporta el comerç a la nostra ciutat. Molts dels locals que veiem buits al centre tenen més a veure amb el preu del local que no pas amb la voluntat d'obrir-hi negocis. Des de l’Ajuntament donarem suport, estudiant l’aplicació de línies d’ajudes i bonificacions fiscals, fent d'interlocutor entre ambdues parts, i promovent polítiques per ampliar les zones comercials al voltant dels eixos comercials i estimulant acords per donar vida als locals buits.

Finalment, i no menys important, la mobilitat. L'aparcament és un dels altres problemes que tenen molts eixos comercials. La gran diferència entre un centre comercial i el centre d'una ciutat és precisament l'aparcament. Això és letal per al comerç. Però cal aparcar al centre? No necessàriament.

El que cal és treballar i cercar solucions imaginatives que vagin més enllà de les zones blaves, verdes i aparcaments dissuasius. Hi ha molt camí a córrer aquí i faltaríem a la veritat si afirméssim que tenim la solució. Hem de trobar l’equilibri entre la ciutat sostenible que volem i necessitem amb facilitar l’accés als eixos comercials. Cal fer proves pilot i propostes imaginatives al respecte. Assumir riscos amb projectes i accions valentes des dels diferents àmbits de responsabilitat amb l’objectiu final de recuperar i no perdre els valors del comerç local. Adaptar-nos a la realitat actual, als nous temps i als nous hàbits de vida i de consum. La Taula de Comerç que hem impulsat des de l’Ajuntament pretén ser l’instrument i l’espai de trobada per afrontar de manera decidida i consensuada els reptes que es plantegen amb un pla Integral de foment del Comerç Local, dotat d’actuacions realistes i treballant des d’una visió integral i transversal on la responsabilitat ha de ser compartida.

Una ciutat sense comerç és una ciutat morta. Donem doncs vida al nostre comerç, busquem solucions conjuntes, fem-ho des d'una mirada col·lectiva, cadascú des de la seva responsabilitat i apel·lant més que mai aquest sentiment d’arrelament i pertinença tant santcugatenc que ens ha portat a ser la ciutat que som.

ELENA VILA és regidora del PSC i tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Comerç, Ocupació i Empresa



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.