La ximpleria de la neutralitat de les administracions públiques


  • Comparteix:

eric.gomez

Èric Gómez


Publicat: el 28/mar/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ahir la brigada municipal va donar la volta a la pancarta que estava penjada a la façana de l'Ajuntament en favor dels presos polítics per tal de complir amb el requeriment de la Junta Electoral de Zona de Terrassa. El requeriment és conseqüència de la denúncia interposada per Ciutadans que ja ens té acostumats a exigir una absoluta neutralitat que elimini qualsevol rastre de protesta de l'espai públic. Una exigència, que més que democràtica, és més pròpia de les dictadures que pretenen escenificar un consens i adhesió al règim. De fet, la neutralitat que s'exigeix per part de partits com Ciutadans, i que la Junta Electoral empara, lluny de ser una veritable neutralitat suposa un clar suport a l'Statu quo, un suport a l'hegemonia vigent.

Comparteixo plenament la necessitat que en els edificis de les administracions públiques no hi hagi símbols partidistes, especialment en període electoral. És quelcom necessari per salvaguardar la puresa del sistema electoral i la igualtat entre les diferents candidatures. Però, una cosa és demanar que no s'exhibeixin símbols partidistes i l'altra és exigir que les administracions públiques, en període electoral, es mantinguin al marge de qualsevol classe de posicionament ideològic en pro d'aquesta suposada neutralitat.

De fet, la guerra pels símbols en període electoral no és pas nova. Només cal recordar l'exhibició de pancartes de 'No a la guerra' o 'Nunca máis'. Aleshores, partits polítics com el PSOE i el PSC defensaven el dret a penjar aquestes pancartes mentre era el PP qui exigia neutralitat. O també més recentment, amb pancartes en favor de les persones refugiades.

Sincerament, penso que en període electoral o no, les institucions, si així es decideix en els òrgans formats per representants de la voluntat popular, han de poder mostrar posicionaments polítics. Hem de poder penjar la bandera de l'arc de Sant Martí a la façana de l'Ajuntament aquest 17 de maig, dia contra l'LGTBIfòbia, encara que serem en període electoral. També hem de poder penjar pancartes pel 8 de març, Dia de la Dona, coincideixi o no en campanya electoral; i un llarg etcètera. I és obvi que això no és neutral, i també ho és que no totes les forces polítiques que participen de les eleccions hi estan d'acord.

La distància entre la petició que no s'exhibeixin símbols partidistes i prohibir l'adhesió a principis com la llibertat de les persones preses polítiques, el no a la guerra o la bandera LGTBI és la mateixa que hi ha entre els conceptes "polític" i "partidista". O dit d'una altra manera, és la diferència entre el sentit comú i la ximpleria. Lamentablement, sembla que hi ha forces polítiques que són més a prop de la ximpleria que del sentit comú.

ÈRIC GÓMEZ és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.