L'equilibri és complex. Un Estat democràtic només és possible amb informació lliure i plural. Una de les funcions del periodisme és la d'estar atent a l'actuació política. La relació entre política i premsa és delicada i exigeix el màxim respecte entre ells. Un polític no ha d'interferir en el treball d'un periodista de la mateixa manera que quan un periodista passa a exercir de polític el seu treball anterior queda com a mínim qüestionat, i la relectura dels seus articles es fa des d'una altra perspectiva.
Els periodistes tenen dret a expressar-se lliurement, i per tant l'objectivitat no existeix. La ideologia sí existeix, i és bo que cada mitjà informatiu ofereixi la informació des del seu punt de vista, però hem de garantir també el dret de la societat a la informació. Això ens obliga alhora a fomentar una societat amb capacitat d'esperit crític des de l'educació, i que pugui ser capaç de discriminar entre la informació i la publicitat.
Assumir que no existeix la imparcialitat de premsa obliga a la societat democràtica a afavorir la pluralitat i la llibertat d'informació. Una forma de potenciar aquesta pluralitat és distribuir els recursos econòmics procedents dels contractes de licitació pública d'anuncis oficials en mitjans de comunicació atenent criteris tècnics i d'eficàcia. Actuar amb altres criteris implica sempre posar al govern que el realitza i a l'empresa beneficiària sota el focus de la sospita.
Un cas similar passa a la nostra ciutat, l'Ajuntament ha iniciat un concurs de licitació de publicitat i les condicions exclou totes les empreses de la ciutat excepte una, però el nostre govern municipal té molt fàcil dissipar qualsevol ombra de sospita responent a les preguntes del regidor socialista Pere Soler sobre els criteris tècnics del format concret de la publicació i la tirada d'exemplars que apareixen en el plec de condicions d'aquest concurs públic.
Com a societat democràtica no podem confondre la informació amb la publicitat, ni permetre'ns la relació entre el Poder, la informació i la manipulació que ens va descriure George Orwell.
VICENÇ SAN FRANCISCO és secretari d'organització del PSC
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.