Un burdo rumor


  • Comparteix:

vicenc.san.francisco

Vicenç San Francisco


Publicat: el 8/set/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En l'última setmana m'ha arribat de forma reiterada la notícia de l'agressió d'un càmera de televisió per part de Sergio Blázquez, regidor de Cs. Conec al Sergio, compartim minuts en la tertúlia de ràdio. Els nostres plantejaments polítics són molt diferents, però penso que la mentida i la difamació no són la forma de construir una societat millor.

Abans d'escriure, m'he repassat les imatges d'aquesta agressió, com ho faria el famós V. A. R. del futbol. Penso que hem d'informar-nos i ser sincers amb el que exposem en públic.

Aparentment, gràcies a les xarxes socials, vivim en l'època amb més informació de tots els temps, però paradoxalment és també la societat més desinformada. Dos són els culpables, l'excés de badomies (FAKE NEWS per als moderns) i la ràpida difusió sense el mínim contrast. S'ha traslladat la baralla política a les xarxes socials. Utilització d'experts en la difusió de notícies falses, amb l'ajuda dels 'bots' i dels 'trolls' online. Tenim exemples recents en les campanyes de Donald Trump als EUA, el Brexit al Regne Unit i partits d'extrema dreta a tota Europa, o més properes al nostre país. A qui no li han arribat els famosos missatges explicant els avantatges dels magrebins gràcies a les ajudes de l'Estat espanyol o les famoses 'jugada mestra' i 'ho tenim a tocar' en cada moviment de l'expresident Puigdemont i qui no recorda amb vergonya les declaracions de la Marta, a qui 'van trencar els dits un a un' i la quantitat d'imatges falses generades l'1O. Com les falses fotos de l'agressió (real) a una dona a la Ciutadella fa pocs dies. Fins i tot des del grup de Cs s'han utilitzat badomeries contra el regidor del PSC.

Aquest és el temps dels 'gurús de pacotilla' (influencers) que es dediquen a fer la revolució des del sofà de casa seva, incitant fins i tot a la violència parlant de la necessitat de màrtirs per a la seva causa, mentre ells romanen amagats.

Recentment Lluís Pasqual ha dimitit com a director del Teatre Lliure i en la seva renúncia explica: 'El que ja va començar com una calúmnia a les xarxes sobre el meu comportament com a director d'escena i més tard com a director del Teatre Lliure s'ha convertit en un debat públic en el qual s'han barrejat moltes coses, però la conseqüència greu és que ha contaminat a l'equip humà del Lliure, i s'ha convertit en un debat intern'. És molt difícil defensar-se quan tothom és capaç d'opinar sense el mínim coneixement de causa.

Avui dia tothom es converteix en periodista, llençant informació i imatges a les xarxes socials, sense cap filtre. Com bé deia Umberto Ecco 'Les xarxes socials li donen dret de paraula a legions d'imbècils que abans parlaven només en el bar després d'un got de vi' i el que és pitjor, aquests missatges són difosos de forma alegre i gratuïta per unes altres persones, sense verificar el seu contingut o donar importància als efectes que aquesta informació pot causar.

Vivim en la societat de les mentides i la tergiversació, és necessari esperit crític, fer l'esforç de contrastar tota la informació que rebem, denunciar la mentida, fins i tot quan afecta persones que pensen diferent de nosaltres. No ens podem permetre edificar una societat amb els fonaments de la falsedat i manipulació.

VICENÇ SAN FRANCISCO és Secretari d'Organització del PSC



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.