Tornen al cor d'Europa


  • Comparteix:

vicenc.san.francisco

Vicenç San Francisco


Publicat: el 19/mai/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dia 7 de maig vam celebrar el dia d'Europa. Sant Cugat és una ciutat de vocació europea, fruit d'això ha estat nomenada Ciutat Europea de l'Esport el 2018 i on resideixen uns 5.000 ciutadans de diferents nacionalitats europees.

La Unió Europea neix de la necessitat de superar els conflictes entre els veïns europeus que van culminar en les dues grans guerres del segle XX. Dirigents Europeus com Robert Schuman, Jean Monnet i Konrad Adenauer, aposten per la cooperació entre països com la millor forma de superar els conflictes bèl·lics. Al 1951 sis països: Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos formen la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA), germen del futur Tractat de Roma, pel qual es constitueix la Comunitat Econòmica Europea (CEE) al 1957. Des de 1973 la Unió es va ampliant fins als 27 estats membres l'any 2013.

En 1986 se signa l'Acta Única Europea, que dóna origen a la 'Unió Europea'. S'eliminen les fronteres internes, i la Comunitat Europea es prepara per entrar al nou segle amb una moneda única. Milions de joves estudien en altres països, amb ajuda del programa Erasmus.

Al moment de més eufòria europea esclata la crisi financera posant en greus dificultats la unió monetària. S'estableixen dures mesures econòmiques per Europa, i especialment per a Grècia, al mateix temps els conflictes bèl·lics a l'Orient mitjà demostren la nul·la resposta europea en política exterior, incapaç de donar una solució als refugiats que arriben fugint dels conflictes armats.

La desigualtat, la precarietat i l'empobriment de la classe mitjana, juntament amb la pèrdua de credibilitat de la classe política, afavoreix l'augment de l'extrema dreta i presentar-se com a alternativa 'antiestablishment' oblidant-se de respostes globals. La por a la cessió dels poders nacionals per enfortir Europa ha convertit al parlament Europeu en un espai on cada país defensa els seus interessos més que en una veritable Europa Federal com va imaginar Altiero Spinelli. La por i l'egoisme fan ressorgir dels nacionalismes, i Catalunya no està al marge dels nous temps.

En aquestes circumstàncies s'agreuja el problema i per primera vegada en la història de la Unió un país decideix abandonar el club i negociar la sortida, en l'any 2016, el Brexit. El Regne Unit ha destacat per la no inclusió dins de la moneda comuna i el seu constant interès a limitar el moviment de treballadors a Europa.

Els països tradicionalment amb més vocació europea, tampoc ens hem cregut del tot la Unió. Sempre hem vist les seves institucions llunyanes i complicades. Prova d'això és l'actitud que tenim davant unes eleccions Europees, tractant-les en clau interna.

La manca de fons estructurals per a la plena cohesió d'Europa, la manca de resposta als problemes agreujats pels fluxos migratoris, la manca de consciència europeista, el terrorisme integrista i la falta clara de lideratge ens han deixat als europeus desorientats, per la qual cosa és necessari posar una solució que ha de passar per una veritable Europa Federal que deixi enrere les velles reivindicacions nacionalistes dels antics estats Europeus.

VICENÇ SAN FRANCISCO és secretari d'organització del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.