El drac 'simpàtic'


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 29/abr/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies de llibres i roses malgrat tot, ha estat fàcil veure contes infantils amb la llegenda de Sant Jordi. Moltes vegades el drac que els dibuixants hi han pintat, per captivar els més menuts, és simpàtic i tendre com una mixeta. En el context de la literatura infantil, aquesta llicència és ben comprensible. Amb tot, la llegenda (o mite, si voleu) de Sant Jordi quan es va forjar, volia expressar amb llenguatge èpic, una realitat que no és ni simpàtica ni còmoda: la vigència del mal i la capacitat del poderós per esclafar la innocència. I per tant, l'admirable valentia de qui no se'n renta les mans per salvar la pròpia pell a expenses de la pell d'un altre.

Pintat en els llibres o esculpit als capitells romànics, el conflicte no és per fer-ne broma. Renegar de la 'simpatia' del mal és un repte per a tots els temps i situacions. També per a nosaltres ara i aquí. Que bé que ho expressa aquesta oració a Sant Jordi que devem a Salvador Espriu: 'Senyor Sant Jordi, patró, cavaller sense por, guarda'ns sempre del crim de la guerra civil. Allibera'ns dels nostres pecats d'avarícia i enveja, del drac de la ira i de l'odi entre germans i de tot mal. Ajuda'ns a merèixer la pau. I salva la parla de la gent catalana. Amén'

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.