'No pot ser, el meu fill no és així!'


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 23/mar/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

He de dir que em va agradar molt l'obra que el grup teatral Magma va estrenar l'11 de març passat a la Nau de Cultura de Valldoreix sota el títol 'Mares, filles i fills', de Guido Dei Matiolli. Emmarcada en la 25a Mostra de Teatre i amb una sala plena de gom a gom -hi va haver persones que no van poder-hi entrar-, està interpretada per Maria Caldés, Anna Climent, Gabriel Bejarano, Albert Mañosa, Marta Mundo, M. Carmen Muñoz, Maite Cusidó, Isabel Valbuena, i Carme Ballesteros. Aquesta última, en el paper d'una doctora, ens introdueix en les moltes arestes que té el conflicte generacional en el context familiar.

'Potser vostè pensa que res d'això no pot passar-li i que tot en el seu entorn familiar és perfecte', diu la doctora. I posa en boca de l'espectador aquesta frase: 'No pot ser... el meu fill no és així!' Però sí que ho és. Potser no exactament igual, però amb molts punts de contacte. Tot gira entorn de quatre mares l'actitud existencial de les quals incideix, com és lògic, en el comportament dels seus fills adolescents i en la seva manera de relacionar-se amb els altres. Es fa palesa la tendència de molts pares i mares a veure sempre més adults el fills aliens que no pas els propis d'edat similar i a defugir la conversa serena amb ells sobre determinats temes, especialment el sexual.

Hi ha pares i mares que aspiren a ser companys de fatigues dels seus fills, volen que aquests els vegin com a amics i no pas com a progenitors, pensant-se que això n'estrenyerà el vincle. Però els fills ja tenen els seus propis amics, perquè els amics s'escullen; els pares i les mares no. Podem arribar a tenir una relació magnífica amb els nostres fills, però serà difícil aconseguir-ho, si pretenem ser vistos com allò que no som. És molt improbable que ells s'obrin a nosaltres, si veuen que nosaltres no fem el mateix amb ells i els amaguem determinats aspectes de la nostra vida per tal d'oferir-ne una imatge immaculada. Els pares i les mares no són un oracle. Els pares i les mares són humans, no ho saben tot, tenen dubtes, tenen anhels, tenen somnis i de vegades s'equivoquen, com tots els humans, ja siguin pares, mares, filles o fills.

L'obra 'Mares, filles i fills' ajuda a pensar sobre aquestes coses a través de situacions ben gràfiques, molt ben estructurades i bon ben interpretades, i amb diàlegs extraordinàriament versemblants. En acabar, tots els espectadors, joves o adults, confessen que, d'una manera o una altra, s'hi han vist reflectits. Una obra realment encantadora.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.