Tria la teva... educació?


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 9/mar/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Estem en ple procés de preinscripció escolar i és una qüestió que preocupa molt a les famílies. Podrem triar escola? Què distingeix una escola d'una altra? És justament el sistema de preinscripció? La Llei d'Educació de Catalunya (que ICV va votar en contra) va establir un model d'autonomia de centre que, malgrat que té aspectes positius, fomenta el procediment d'elecció de centre.

Estem d'acord en el fet que les escoles s'han de poder adaptar al context i que, per tant, és bo que les comunitats educatives tinguin incidència en el projecte educatiu. Les famílies han de poder participar amb la direcció dels centres i en fer millor la metodologia i en adaptar els objectius de cada escola.

Això no vol dir que escollir escola s'hagi de convertir en una espècie de supermercat on és només el consumidor el que tria quin producte s'emporta a casa. La tasca dels pedagogs, o dels investigadors en educació, no pot ser menystinguda i això vol dir que tots els projectes educatius són igual de bons. O ho haurien de ser. No compartim que centres educatius que s'escapen de la visió pública, segreguen per sexes o no fan servir el català com a llengua vehicular hagin de formar part del sistema públic educatiu. Partint de la base que per davant de la llibertat d'elecció dels pares hi ha el dret a l'educació dels infants i que aquest dret ha de garantir la igualtat d'oportunitats.

Això vol dir que estem en contra que es triï el centre educatiu? No. Això vol dir que no compartim que la proposta per escollir centre sigui la zona única i, per tant, les famílies puguin triar una escola que està a l'altra banda del municipi amb el mateix dret que una família que hi viu al costat. Cal que prevalguin criteris com garantir la mobilitat a peu o d'arrelament de l'escola al barri que beneficien als drets dels infants a tenir una educació de qualitat. Alhora, la zona única beneficia als centres concertats, que en lloc d'acollir infants del barri on estan instal·lats, fan la competència als centres públics. Si formen part del sistema públic i reben diners públics per educar els infants, han de cooperar amb els mateixos drets que la resta.

Celebrem doncs que s'hagi tirat enrere la proposta de fer-ho així, gràcies a la pressió de la comunitat educativa. I agraïm que l'equip de govern reconegui que fa falta temps per estudiar la nova zonificació. Ens fa ràbia que el passat novembre, quan es va proposar aquest sistema, i un altre, a la Generalitat perquè triés, teníem la mateixa necessitat d'estudiar-ho. I hem passat unes setmanes de portes obertes als centres on les famílies no sabien si podrien o no optar a aquella escola que visitaven; si es mantindria l'actual; si anàvem a un sistema de zones dinàmiques o a un de zona única... Ara cal que aprofitem el temps que ens queda per a la inscripció de l'any vinent, per fer un sistema que afavoreixi el dret dels infants i que es faci amb el consens de tota la comunitat educativa.

Ramon Gutiérrez és el portaveu municipal d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.