Només ens faltava això


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 2/mar/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La setmana passada el Tribunal Suprem va dictar sentència anul·lant la concessió que la Generalitat va fer d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) al consorci liderat per Acciona. La decisió estava força cantada perquè ja l'any 2015 així ho havia dictaminat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però ara ja és definitiu.

Potser cal recordar que la concessió es va fer amb allò que en diríem 'nocturnitat i traïdoria', ja que es va fer el desembre del 2012, just abans de la convocatòria de les eleccions autonòmiques, amb Artur Mas com a President de la Generalitat i Lluís Recoder com a Conseller de Territori i Sostenibilitat.

Va ser la privatització més gran que mai hagi fet la Generalitat i en paraules del mateix Conseller es va fer 'per fer caixa'. I així va ser en rebre la Generalitat gairebé 300 milions d'euros, encara que tot plegat pujava a 1.000 milions d'euros, que són els que es van comptabilitzar pels 50 anys que durava la concessió. I també cal recordar que des de l'aprovació de la desaparició de l'empresa, la tarifa als municipis als quals els presta servei s'ha pràcticament duplicat, sense que hi hagi hagut cap millora en els serveis.

Aigües Ter-Llobregat és l'empresa pública que dóna el servei d'aigua 'en alta', és a dir, des de les conques dels rius fins als dipòsits municipals a Barcelona i la seva àrea metropolitana, la qual cosa significa que dóna servei a uns 5 milions de persones.

No cal dir que Acciona ja ha avisat que reclamarà a la Generalitat les quantitats que va pagar en el seu moment, més les inversions que ha fet, més el que deixarà de guanyar. És fàcil d'imaginar el que això pot representar per a la nostra Institució. Podem ben dir que sempre plou sobre mullat!

A hores d'ara no sabem com es resoldrà el conflicte, però potser ja seria hora de pensar a retornar les coses al seu lloc, anul·lar la privatització
de la gestió d'ATLL i que l'ACA anul·les l'increment de l'11,8% de la tarifa de l'aigua en alta. No ens cansarem de dir que l'aigua és un bé comú i com a tal s'ha de tractar. Així doncs reclamem a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat (quan la tinguem) que recuperi la gestió pública de l'aigua de la xarxa T-LL i el calendari per fer-ho possible.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.