Viatgers responsables
Bibiana Navarro
Publicat: el 27/jul/17
Opinió|
Columnes
Més de 200 influencers espanyols van signar un document amb FAADA comprometent-se a fomentar, a través dels seus blocs, una indústria turística més respectuosa amb la fauna. Una indústria que rebutgi activitats com, per exemple, les passejades en elefant, nedar amb dofins o alimentar i passejar a cries d'animals salvatges. Tots els blocaires compromesos van accedir a retirar o modificar articles que promoguessin activitats turístiques nocives per als animals. A més, en la gran majoria dels casos, van compartir amb els seus lectors i seguidors els problemes relacionats amb aquestes activitats, convidant-los a informar-se sobre les alternatives ètiques que existeixen.
Els animals són éssers meravellosos, però també són éssers vulnerables. I les persones que adorem els animals també som vulnerables; aquesta fascinació ens fa ser possibles preses d'activitats que si sabéssim millor, no hi donaríem suport. Així doncs, en moltes ocasions, les persones a qui ens agraden els animals, contribuïm involuntàriament a la cruel explotació d'animals.
De vegades, no ens adonem que les activitats que escollim i que se'ns ofereixen com divertides, emocionants o, en ocasions com educatives, poden perjudicar els animals que tant ens interessen. Hem de saber més 'darrere del teló' d'aquestes activitats que aparentment poden semblar tan inofensives.
És imprescindible tenir en compte recomanacions com aquestes quan es viatja a països : no pagar per donar de menjar als elefants o altres animals a qui els seus propietaris exhibeixen o fan actuar pels carrers d'algunes ciutats; no fer passejades en elefant ni anar-los a veure si actuen; no participar d'activitats que impliquin animals engabiats, encadenats o en actuacions; evitar allotjar-se o menjar en hotels i restaurants que exposin animals salvatges en captivitat; no nedar amb dofins o altres animals salvatges; evitar passejades a cavall o ruc o en carros tirats per ells; evitar assistir a festivals cruels encara que siguin tradicionals; no comprar souvenirs fets amb parts d'animals ni emportar-se cap animal viu com a record; no donar suport a l'ús d'animals com a objecte fotogràfic; no sustentar el negoci dels óssos ballarins ni cap espectacle on els animals hagin de realitzar postures o comportaments que no tenen res a veure amb la seva naturalesa; no deixar-se enganyar per centres que es fan dir santuaris, orfenats o centres de conservació, abans assegurar-se que realment ho siguin; no acostar-se a zones de cria (nius, caus) ja que això pot posar en perill l'èxit de la cria; i tenir en compte que utilitzar el flaix de la càmera de fotos pot espantar els animals i fer que s'espantin i es tornin agressius.
I denunciar qualsevol activitat que creguis que no respecta els animals als organitzadors, a entitats de protecció locals o a fundacions com FAADA (Turismo-responsable.com) o similars que vetllen un turisme responsable i denuncien abusos que es cometen de manera impune.
BIBIANA NAVARRO I ARGLEICH és membre de la plataforma animalista PAS