Un pas en el problema de l'habitatge


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 7/jul/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja tenim a mans l'índex de referència de preus de lloguer d'habitatges que ha promogut la Generalitat basant-se en dades 'reals' dels lloguers de 1.700 habitatges. Aquesta informació està molt bé per tal que cadascú sàpiga en quina situació es troba, o dit en altres termes, perquè els llogaters siguin conscients de fins a quin punt el propietari els colla més o menys.

Sant Cugat és una de les 27 ciutats incloses en aquest índex i s'ha adherit a la proposta de consensuar amb altres ciutats de l'àrea metropolitana la manera més eficient d'aplicar aquest índex. Sembla que, de moment, es vol començar per beneficiar els propietaris que lloguin el seu pis per sota de l'índex; és a dir, se'ls farà un aval del lloguer, bonificacions a l'IBI, a l'IRPF, facilitació de reformes al pis...

Ens sembla magnífic premiar les persones que fan les coses bé, encara que això hauria de ser el fet 'normal' i que, per tant, no caldria cap premi, però certament donades les circumstàncies, pot ser una mesura adient. De tota manera pensem que a la nostra ciutat, on els pisos de lloguer tenen un preu mitjà de gairebé 1.000 euros, i són un 67% més cars que a la majoria de ciutats del nostre entorn, caldrien altres mesures potser més dures.

De la mateixa manera que no es premia qui condueix respectant les normes de circulació i, en canvi, es multa a qui no ho fa, potser en el cas que ens ocupa hauríem de pensar en algun tipus de sanció per aquelles persones que es passin de la ratlla i posin els preus més alts i els importi ben poc els ajuts que els puguin donar. Si ho fan en altres ciutats com París o Berlín, també ho podem intentar nosaltres.

Només aclarir que aquest índex és un pas en l'intent de controlar la disbauxa dels lloguers però no és el remei definitiu ni resoldrà el problema d'aquelles persones que es veuen forçades a abandonar els seus habitatges quan se'ls acaba el contracte. Calen accions molt més contundents per aconseguir que l'habitatge sigui un dret i no un luxe.

ROSER CASAMITJANA és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.