Eines i idees clares
Damià CalvetDamià Calvet
Publicat: el 5/jun/17
Opinió|
Columnes
Hi ha senyals d'una progressiva recuperació econòmica, d'una sortida de la crisi financera que ens va afectar a tots. En major o menor mesura, quan van trontollar els fonaments sobre els quals tenim construïda la nostra economia, tots en vàrem patir les conseqüències. El record és ben viu avui dia, no només pel poc temps transcorregut sinó perquè encara en notem els efectes. I l'habitatge no s'escapa d'aquestes repercussions. La memòria recent ens ha de servir per preveure les coses, sí, però no ens ha de paralitzar. Des de l'Ajuntament de Sant Cugat tenim les idees clares i les eines per vetllar perquè no es reprodueixi la bombolla immobiliària. Coneixem les necessitats dels nostres veïns i veïnes, la realitat de la ciutat i del sector, i per aquest motiu ens ajudarem de tots els instruments a l'abast per garantir un dret fonamental, que és l'accés a l'habitatge.
La nostra ciutat és atractiva i seguirà sent-ho. Les empreses que s'hi han instal·lat als darrers anys no ho han fet per casualitat. Els nous veïns que l'han escollida per desenvolupar el seu projecte vital tampoc. La nostra posició territorial, ben connectada amb les infraestructures existents, amb una oferta de transport públic solvent, un entorn urbà de qualitat, verd i ben planificat, la nostra dotació d'equipaments, la nostra vitalitat social, cultural i esportiva, tot plegat ens converteix en un emplaçament desitjat, i això ha de ser motiu d'orgull. Però alhora, aquesta realitat fa pujar els preus de venda i lloguer dels habitatges. Això, unit a una mancança històrica d'oferta de lloguer, fa que ens trobem amb una equació difícil de resoldre: la mateixa família de Sant Cugat que no vol que el seu habitatge perdi valor, demana habitatges assequibles pels seus fills i filles.
L'obligació de l'Ajuntament és intervenir en el mercat per compensar aquests preus i garantir l'accés a joves i a les persones i famílies amb rendes més baixes, incrementant el parc públic d'habitatges en règim de lloguer. L'empresa pública municipal Promusa gestiona actualment 502 habitatges de lloguer i la voluntat de l'equip de govern és afegir-ne 800 més en la dècada vinent. Tots seran de lloguer. I encara tenim altres eines, com la compra d'habitatges existents mitjançant el dret de tanteig i retracte. Fa uns dies l'Ajuntament en va adquirir el primer, que ara gestionaran els Serveis Socials per a posar-lo a disposició de les famílies més vulnerables. I la nostra ferma voluntat és continuar fent-ho, cada cop que en tinguem l'oportunitat. Altres mecanismes que hem potenciat han estat la concessió d'ajudes directes a les persones més vulnerables per afrontar el pagament del lloguer dels seus habitatges, o la recent ampliació dels ajuts per pagar l'IBI.
No abaixarem la guàrdia, vigilarem i intervindrem quan calgui per garantir una oferta d'habitatge a l'abast de tothom. Tenim les eines i les idees clares.
DAMIÀ CALVET és tinent d'alcalde d’Urbanisme, Economia i Hisenda i membre del PDeCAT