Valldoreix, quasi un exemple a seguir


  • Comparteix:

ferran.margineda

Ferran Margineda


Publicat: el 22/nov/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dissabte passat, emmarcat en la setmana europea de gestió de residus, es va fer un acte a la plaça Octavià on públicament es va obrir un contenidor de rebuig per fer una anàlisi ràpida del tipus de brossa dipositada. Tenint en compte que una mostra d'un sol contenidor no ha de ser representativa del que succeeix arreu, tothom present es va quedar amb un pam de nas veient que el 85% de la brossa era una barreja de fraccions valoritzables dins d'altres contenidors de selectiva i on només el 15% era de rebuig.

La tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Cristina Paraira, va lamentar que el contenidor que es va utilitzar de mostra reflectís que la cultura del reciclatge encara no hagués arrelat del tot en la ciutadania. No vull repetir les dades sobre el reciclatge que té la nostre vila, que tot i ser per damunt de la mitjana s’han estancat i on cal prendre mesures urgents per augmentar-les. Una solució és la implementació de la recollida selectiva porta a porta com s’està fent a Valldoreix, tret dels barris de Sant Jaume, la Barceloneta, i La Serreta. Dir que la CUP PC ja vàrem demanar al Ple de l’EMD que els sistema porta porta s’implementés a la totalitat de Valldoreix, però per el moment sense èxit. En qualsevol cas no ens hem d’aturar aquí i cal fer aquesta proposta extensiva per a la Floresta, les Planes, MIrasol, i allí on llur configuració urbanística d’habitatges unifamiliars aïllats ho permeti.

Tant les Veïnes i Veïns de Valldoreix o de Sant Cugat, així com la resta de persones de la societat on vivim, som els primers responsables de la generació dels nostres residus, i coneixem o hauríem de conèixer els efectes negatius sobre el medi ambient provocats per l’absència d’una gestió respectuosa i acurada.

En primer terme, hem de tenir la responsabilitat de ser conscients a l’hora de consumir tenint present el tipus del residu resultant que podem generar assumint el compromís de fer tot el possible per a que aquest es valoritzi correctament. Així mateix tenim el deure de facilitar amb els nostres actes qualsevol tasca que es dugui a terme des dels serveis públics i que sigui en benefici de la comunitat. Dit això, ens podríem estendre parlant de la crisi ambiental en que estem immersos o podríem descriure els beneficis del sistema de la recollida porta a porta amb xifres i dades que són fàcilment visibles al web del govern de la Generalitat, o al de l'Associació de municipis catalans per a la recollida porta a porta (Portaaporta .cat).


Un cop es fa evident que la ciutadania té la capacitat, i de fet recull el testimoni d’assumir responsabilitats fent la separació de la brossa en origen, cal que Paraira també vagi més enllà de fer una simple valoració de la perfomance del contenidor i es posicioni davant de totes les Veïnes i Veïns de Sant Cugat prenent compromisos com el que proposem i anar més enllà de les lamentacions. Tenim una economia sanejada, tant que malgrat el nostre posicionament sobre els impostos, l’ajuntament té la voluntat de baixar-los, fet pel qual se li pressuposa una capacitat recaptatòria suficient per tirar endavant projectes com aquest.

FERRAN MARGINEDA és vocal de la CUP-PC a Valldoreix



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.