Què ha passat per tal que, en els darrers mesos, aquest tema hagi tornat a entrar en l'agenda?
- Afartament dels veïns després d'anys i anys de molèsties, i no solament pel soroll o brutícia al carrer on es consumeix alcohol a Can Solà, també pel trànsit d'anada i tornada des de FGC o bus fins allà.
- Augment de persones a la zona i, sobretot, un trasllat progressiu d'usuaris de fora dels municipi (tant és d'on vinguin) i les dificultats policials per establir diàleg. No m'ho invento: aquestes van ser part de les conclusions del grup de treball de seguretat del Consell de Barri Centre-Est de la policia. D'altra banda, recomano visitar fòrums d'internet on es constata un clar moviment de persones des d'altres zones del Vallès.
- Acumulació de greuges en una zona determinada de Sant Cugat, on a part del 'botellón' cal afegir els excessos sonors de determinades discoteques i els greuges que ocasionen al veïnat. En aquest sentit, cal actuar com a policia administrativa i revisar els permisos dels establiments d'oci nocturn i fer-los ajustar a la normativa medi ambiental i de seguretat, també als establiments de la carretera de Rubí.
- Relaxació en les mesures programades en els darrers anys?
Solucions? Certament tot és complicat, sobretot quan ja veiem que fa anys que dura. Això de la seguretat és com el futbol, tothom en sap (o en sabem) i crec que el que hem de fer els representants públics és parlar amb aquells que sí que en saben: llegir, parlar amb els veïns, cercar altres experiències i, sobretot, oferir solucions i no posar benzina al foc.
Com sabeu, el darrer cap de setmana, s'ha tallat l'accés als vehicles a la zona habitual de botellot a Can Solà. Veïns i veïnes s’han queixat que aquestes accions el que fan és distribuir els usuaris per altres zones (Parc de la Pollancreda i Torre Blanca) i es posa en dubte que pugui existir una acció continuada en el temps que pugui fer canviar aquest 'hàbit' social. Fora d'aquest debat, crec que hem de partir que si el botellot el que fa és transformar-se, i si apretem (i prou) una zona anirà a una altra. Cal cercar solucions alternatives (a mig i llarg termini també) i de caire global.
Algunes podrien ser:
- L'objectiu principal hauria de ser dissuadir del consum d'alcohol i drogues als usuaris d'oci nocturn de la nostra ciutat. Les campanyes policials de control d'alcohol i drogues, combinades amb les accions d'informació sobre el consum, haurien de ser estables i duradores.
- Si la gent fa 'botellón', ho deu fer per algun motiu, com a mínim un part. Segurament part d'aquests motius són els alts preus de les consumicions i la manca de lleure alternatiu. Necessitem, com a administració pública, fomentar altres accions i infraestructures que puguin permetre altres models. La creació d'una sala de concerts pública o replantejar-se l'externalització del Teatre-Hoboken poden ser accions a valorar.
- Establir unitat d'acció (com es va fer durant un temps en l'anterior mandat) amb establiments comercials (discoteques, empreses, bars, benzinera...) sobre quins productes s'han de vendre, horaris i xarxa de seguretat i avís a la policia.
FERRAN VILLASEÑOR és regidor d'ERC-MES
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.