Espanya: dades i propostes d'un país que vol cooperar (?)


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 2/jun/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El Comitè d'Ajuda al Desenvolupament (CAD) de l'OCDE va fer públiques fa unes setmanes les seves xifres oficials del 2015, confirmant la lamentable posició d'Espanya entre els 28 donants. Les dades mostren una situació espanyola que hauria de ruboritzar a qualsevol líder polític que pretengui defensar un país solidari, responsable amb el món en el qual vivim i conscient que ja amb prou feines res es resol dins de les limitades fronteres del còmode localisme. Una malaltia de la qual nostra classe política sembla tenir un atac agut en aquests temps.

Amb un 0,13 % del PIB, Espanya es troba a la cua dels països membres del CAD i, en conjunt, en els últims anys és el donant que més ha reduït la seva cooperació: més que països com Grècia, Portugal o Irlanda. És en el capítol de l'Ajuda Humanitària on més s'ha notat aquesta retallada, per sobre del 80%, deixant unes capacitats minvades per respondre allà on les persones sofreixen més, en desastres naturals, conflictes i zones limítrofes, on els refugiats arriben per milions i es queden. En el fons és una política coherent. El nostre govern estatal no acull refugiats, dóna suport a les devolucions i no respon com deu a la seva situació humanitària a Jordània, Líban, desplaçats a Síria o punts oblidats a Sudan del Sud, RCA i altres crisis.

Els 1.446 milions d'euros desemborsats, que ens col·loquen entre els últims de la fila, es tornen xavalla si els desglossem. La meitat va a contribucions obligatòries a la UE i organismes internacionals. Descomptant els costos administratius, creixents en percentatge per la disminució del total, amb prou feines queda per dur a terme una política de cooperació al desenvolupament que mereixi tal nom.

La societat segueix responent molt per sobre del govern. El suport a l'ajuda al desenvolupament es manté majoritari. A manera d'exemple, a Oxfam Intermón hem incrementat la nostra base social en 10.000 col·laboradors nets l'any passat i accedim a finançament públic internacional, en sumes significatives i per a programes d'envergadura.

Tots els grups parlamentaris del Congrés, excepte el PP, han aprovat una proposició no de llei que insta el nou govern a elaborar una nova Llei de Cooperació Internacional al Desenvolupament, aconseguir el 0,4% del PIB per a AOD durant la legislatura i d'aquest destinar almenys el 10 % a acció humanitària.

'Una de les coses mes belles de la vida es que ningú pot intentar sincerament ajudar a un altre sense ajudar-se a si mateix'.
Ralph Waldo Emerson (1803-1882. Poeta i pensador nord-americà)

TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Oxfam Iintermon



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.