Oxfam Intermón i l'Observatori de RSC denuncien que l'Ibex35 augmenta presència en paradisos fiscals


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 18/mai/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquestes dues entitats van fer públics la setmana passada els informes en els quals analitzen la presència d'empreses espanyoles de l'Ibex35 en paradisos fiscals i la forma en la qual aborden aquests aspectes fiscals de la seva activitat en les seves memòries anuals.

Algunes de les dades que assenyalen els informes d'Oxfam Intermón i l'Observatori de RSC són:

- En 2014, el Banc Santander va crear 53 filials, una a la setmana.

- Delaware és el paradís fiscal més utilitzat amb 417 filials, un 47% del total.

- La informació sobre fiscalitat de les empreses de l'Ibex35 continua sent superficial i dista molt dels mínims necessaris perquè l'informe de RSC es converteixi en un procediment de rendició de comptes.

- El nombre de filials de les empreses de l'Ibex35 en paradisos fiscals s'ha incrementat un 10%, ja que passa de 810 en 2013 a 891 en 2014,

Les organitzacions denuncien que l'economia dels paradisos fiscals creix al doble de velocitat que l'economia productiva mundial. En els últims 15 anys, la inversió cap a paradisos fiscals s'ha multiplicat per quatre a àmbit mundial. En 2015, els fluxos d'inversió cap a Espanya des de paradisos fiscals han augmentat un 27,4% pel que fa a 2014, la qual cosa suposa un 66% del total de la inversió que entra al nostre país i s'ha multiplicat per 2,6 des del 2000. Això és a causa d'un canvi regulatori pel qual els beneficis de les empreses obtinguts a l'estranger amb prou feines tributen.

Per tant, aquest increment de la inversió a Espanya no ha servit per recaptar més imposats que reverteixin en política socials. De 2007 a 2015, l'impost de societats va baixar un 49,5%, la qual cosa suposa 22.219 milions menys per a les arques públiques espanyoles. Diners amb el qual es podria fer front 114 vegades al compromís que hauria d'adquirir Espanya en 2016 amb la crisi de desplaçats a Síria (194.3 milions d'euros).

Entre els diferents paradisos fiscals, la destinació favorita de les empreses de l'Ibex35 continua sent l'estat de Delaware, als Estats Units, amb un total de 420 filials, un 45,4 % del total. En aquest estat, les empreses de l'Ibex van obrir 68 noves filials en 2014, representant un 57% del total d'increment de filials en aquestes jurisdiccions. És a dir, un sol edifici d'una planta en Delaware té més empreses que tot el País Basc (285.000 enfront de 160.000).

'¿Que es la libertad? No tener miedo a nada'.
Isabel Allende (1942. Escritora y periodista chilena)

TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Oxfam Intermon




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.