Ple de la pobresa, segona part


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 11/mar/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dimecres i dijous s'ha celebrat al Parlament de Catalunya el Ple sobre emergència social o de la pobresa, a petició de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) i del PSC. Diem segona part perquè fa dos anys es va celebrar el primer, que va arribar a unes conclusions que, tot i ser considerades insuficients pel tercer sector, mai es van arribar a portar a la pràctica.

Així doncs, no és estrany que plani sobre les entitats socials un cert desencís i que mirin les resolucions amb força escepticisme. Diuen que l'economia millora però la pobresa creix i a Catalunya en els darrers dos anys ha incrementat l'índex de pobresa i la seva gravetat. I avui està clar que la fractura a casa nostra no la dóna la llengua ni la possible independència, sinó la desigualtat social que parteix de dalt a baix la nostra societat.

Aquesta crisi social no cau del cel i es deu a molts factors però tothom esta d'acord en que té l'origen en la reforma laboral del 2012 que va ser aprovada pel PP i per CiU d'aquell moment, i que ha fet disminuir els salaris un 40%. Així doncs, avui molts treballador són pobres i la pobresa és una realitat sobre la que es pot i s'ha d'actuar. Però les entitats del tercer sector no demanen ni volen caritat sinó que es restableixin els drets més elementals de les persones. I aquests drets són ben clars i ben coneguts i com bé ha dit CSQP consisteixen en garantir les beques menjador, garantir un habitatge digne, retornar la renda mínima d'inserció al que era al 2010, acabar amb els desnonaments, derogar el copagament de la dependència, donar una prestació econòmica per fills a càrrec i fer una política d'ingressos redistributiva diferent.

Sembla que hi ha acord en que Catalunya no és pobra, però també en què la riquesa està mal repartida. Cal, doncs, posar fil a l'agulla i tenir clares quines son les prioritats per tal d'aconseguir una societat més justa, més inclusiva, més equitativa i, per tant, més cohesionada.

ROSER CASAMITJANA és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.