Fabricant armes...


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 16/des/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui em permeto trencar la sèrie de les darreres columnes sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per compartir amb tots vosaltres un tema que em va, deixeu-m'ho dir, 'emprenyar' en llegir en l''Ara', un article d'aquest compromès periodista que és en Bru Rovira.

Després d’una introducció, de com notícies com aquesta apareixien en petits racons dels mitjans, quan (crec jo) haurien de ser portada, deia: 'La decisió del Tribunal Suprem de rebutjar la petició de l'empresa espanyola de fabricació de bombes de dispersió, Instalaza, a rebre una compensació econòmica per les pèrdues que havien tingut amb el tractat signat a Dublín l'any 2008, on cent països, incloent-hi Espanya, van acordar prohibir la fabricació d’aquestes bombes'.

I seguia: '...resulta, doncs, que des de fa set anys aquesta empresa d’armament litiga amb l’Estat per rebre una compensació de 40 milions d’euros perquè la llei la va obligar a deixar de fabricar una de les armes més terribles contra la població civil que mai s’hagin fet servir a les guerres'.

A més resulta que l’empresa Instalaza, que va haver de deixar de fabricar aquestes bombes l’any 2008, és una de les principals proveïdores del ministeri de Defensa i va tenir com a conseller l’actual ministre de Defensa, Pedro Morenés. Morenés s’hi va integrar després de ser secretari d’estat de Política Científica i Tecnològica, i quan la va deixar va passar directament a ser el ministre que li paga les factures.

El que poca gent coneix és que en els últims anys Espanya ha ocupat el setè lloc en el rànquing mundial de països que exporten armes, amb una mica més de 3% del mercat. És, doncs, una peça important en aquest negoci que genera milers de milions d'euros a l'any en tot el planeta. En el 2013, el govern va autoritzar la venda d'armes per un valor de 4.000 milions d'euros.

Per als activistes de drets humans, al llarg d'aquests últims anys s'han atorgat llicències 'no correctes', com és el cas de la venda l'any passat d'armes a Hondures i Guatemala, dues dels països amb major índex d'homicidis del món.

'El govern espanyol hauria d'explicar com ha valorat el grau de violència en aquests països al moment d'avaluar les llicències i autoritzar-les i quins mecanismes ha posat en pràctica per evitar que aquestes armes contribueixin als homicidis', va afirmar un portaveu d'Amnistia Internacional (AI).

Espero que després de conèixer aquesta notícia estigueu 'tan emprenyats' com jo...

'La pau més desavantatjosa és millor que la guerra més justa'.
Erasme de Rotterdam (1466-1536. Humanista holandès)

TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d’Acció Ciutadana de Sant Cugat d'OXFAM INTERMON



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.