Autoconsum és justícia


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 13/nov/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dilluns ICV-EUiA porta al ple de l'Ajuntament una moció per rebutjar un reial decret que limita el dret ciutadà a la captació, transformació i ús de l'energia continguda en els fluxos biosfèrics, especialment la procedent del sol. Aquest reial decret representa la normativa més restrictiva pel que fa a l'autoconsum de renovables de tot el món, i frena el necessari desenvolupament de les energies netes a Catalunya i a tot l'Estat.

Sovint quan parlem de la crisi del sistema, ens referim únicament a la crisi econòmica, per a moltes persones conjuntural, per a d’altres conseqüència natural del capitalisme.

Però hi ha altres crisis molt més estructurals encara, l’ambiental, que tracta els recursos del nostre planeta com si fossin infinits i l’energètica que ve donada pel fort augment de la demanda i que, juntament amb l’ambiental, ens porta a la conclusió que el ritme de creixement i producció actuals no són sostenibles.

D’un temps ençà moltes persones i grups han iniciat projectes d’autoconsum energètic, contribuint a resoldre les tres crisis, substituint els combustibles fòssils per renovables, apostant per la independència energètica i augmentat les oportunitats de treball i progrés econòmic apostant per una altre economia.

Però no tot és tan senzill, hi ha qui s’oposa a l’autoconsum acusant falsament d'insolidaritat els autoconsumidors, al·legant que estalvien energia a costa de la resta d'usuaris. I dic falsament perquè en el sistema actual de fixació de preus un augment de l’autoconsum provocaria una baixada dels preus en general, ja que reduir la demanda d'electricitat principalment a les hores punta, fa reduir el preu final de cassació.

I ara van els mateixos opositors i aproven un reial decret que fa completament inviable un model que ajuda a superar 'les crisis' i a combatre els alts preus elèctrics. Que criminalitza els autoconsumidors fent-los passar pel filtre de les multinacionals elèctriques, que les converteix en jutge i part, i no només impedeix vendre l’excedent elèctric sinó que fa pagar el famós 'impost al sol' que consta d’una part fixa que es paga simplement pel fet de produir energia, i una segona part que pagaran les persones autoconsumidores amb una potència contractada superior als 10 kW.

Queda clar que hi ha persones que estan disposades a organitzar-se i lluitar contra un sistema injust social i ecològicament i unes altres que prefereixen ser còmplices dels grans capitals i multinacionals abans de donar prioritat a solucionar-ho.

RAMON GUTIÉRREZ és regidor d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.