Valldoreix independent?


  • Comparteix:

noel.climent

Noel Climent


Publicat: el 29/oct/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A mitjans de setembre, després que el veïnat de Bellaterra decidís en una consulta escindir-se i crear un nou municipi, el president de l'EMD de Valldoreix va dir que sotmetria a consulta popular que esdevinguéssim també un nou municipi segregat de Sant Cugat i l'alcaldessa de Sant Cugat va deixar clar que respectaria la decisió que es prengués a Valldoreix.

Jo, enamorat de Valldoreix, vaig començar a investigar com ho hauríem de fer, això de separar-nos si fèiem el referèndum i guanyava el SÍ. Vaig descobrir que potser no era tan fàcil i que, fins i tot, potser era contraproduent per les valldoreixenques i els valldoreixencs. Segons la llei municipal i de règim local de Catalunya, si ja fóssim un municipi, compliríem amb escreix allò que el defineix. Ara bé, per crear-ne un nou ja no ho tinc tant clar. Resulta que hem de tenir una franja de sòl no urbanitzable entre els dos municipis d'una amplada mínima de 3.000 metres i, la veritat, entre Mira-sol i Valldoreix tenim la línia discontínua enmig d'un carrer i gràcies. Però el que més m'ha preocupat d'aquesta llei no és el que cal per segregar-se, sinó les condicions que s'han de donar per annexionar-te al poble veí. Sabeu que 'quan els nuclis de població formen un sol conjunt amb continuïtat urbana' es pot procedir a l'agregació total d'un municipi?

En fi, llegint aquesta llei tinc clar que no és possible tècnicament esdevenir un nucli de població segregat i que, depenent de la situació, algú podria tenir la pretensió de convertir-nos en un barri (amb tots els respectes a tots els barris i districtes). Entenc que tant el president Puig com l'alcaldessa Conesa també deuen saber-ho. Al cap i a la fi, jo sóc un vocal a l'oposició amb pocs mesos de rodatge i ells governen en les seves respectives cadires des de ja fa anys. Així doncs, per què ens maregen amb propostes que no duen enlloc?

A veure, ni jo ni la coalició d'ERC-MES ni cap partit que es digui d'esquerres estarà en contra de fer tantes consultes populars com calgui per tal de saber l'opinió de la ciutadania. Creiem en els valors de la democràcia participativa encara més que en la representativa, però també creiem que el rigor i la seriositat en els plantejaments dels polítics són indispensables per a qualsevol càrrec de responsabilitat.

A Valldoreix volem senzillament que l'exercici de les competències correspongui a les autoritats més pròximes a la ciutadania. Volem que aquestes competències s'exerceixin amb grau d'excel·lència i volem aprofitar que som una EMD per col·laborar amb l'Ajuntament de Sant Cugat en fer el procés de descentralització més important que s'ha viscut mai al nostre país.

Des d'ERC-MES, estem disposats a arremangar-nos com a oposició responsable que som. Faltarà veure si els governs convergents es creuen això de la participació, de la descentralització i de l'excel·lència en els serveis, o simplement es dediquen al màrqueting polític.

NOËL CLIMENT és vocal d'ERC-MES a l'EMD de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.