75è aniversari de l'assassinat del President Companys


  • Comparteix:

eric.gomez

Èric Gómez


Publicat: el 15/oct/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui, 15 d'octubre, commemorem el 75è aniversari de l'assassinat del molt honorable Lluís Companys i Jover, qui fou condemnat a mort per les autoritats franquistes en l'única sentència d'aquest tipus a un president democràticament escollit a la història d'Europa, sentència que continua encara sense declarar-se nul·la per part de l'Estat espanyol. Fins a dia d'avui, la llei es limita a declarar injustes les sentències, per la il·legitimitat dels tribunals, mitjançant un certificat de reparació i de reconeixement que no té cap valor jurídic, i no declara les resolucions judicials nul·les de ple dret per il·legals.

El cas espanyol ha esdevingut, una excepció, fins a l'extrem que és conegut internacionalment com a 'model espanyol d'impunitat' en referència al no reconeixement jurídic de les víctimes de la Dictadura franquista com a tals. Perquè l'immobilisme i la manca de sensibilitat per part dels diferents governs de l'Estat contrasten amb els actes de desgreuge que tant des d'Alemanya com des de França s'ha fet per les actuacions dels respectius països durant la II Guerra Mundial, així com pel fet d'haver col·laborat amb el General Franco. L'origen d'aquesta excepcionalitat rau en la preconstitucional Llei d'amnistia de 1977 que va col·locar víctimes i botxins en el mateix pla. De fet, fins i tot Nacions Unides n'ha sol·licitat la derogació.

El President Companys fou afusellat com a venjança per la rebel·lia històrica d'unes classes populars catalanes que no sentien l'Estat espanyol com a seu perquè sempre havia significat militarisme, centralisme i encarnació dels interessos econòmics dels més poderosos. Un home convençut que per trencar amb l'Estat borbònic calia, tal i com ja succeïa a les societats europees més avançades, integrar els obrers en la lluita per l'assoliment de reformes socials profundes sense les quals el conflicte social esdevenia estèril. En definitiva, portar les classes populars a la conquesta d'un poder ciutadà sustentat pels valors universals de la República.

Per tot això, reivindiquem escenaris nous que, en paraules del company Joan Tardà, reparin jurídicament la memòria del President Companys i de totes les víctimes del feixisme, jutgi botxins, basteixi una democràcia d'excel·lència i socialitzi la riquesa. Perquè res no debilita més la nostra societat que la desmemòria, la manipulació de la història i la manca de consciència de la barbàrie totalitària.

ÈRIC GÓMEZ és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.